Hlavní obsah

Ruský velvyslanec na koberečku v Černínském paláci. Dostal varování před zneužíváním dějin

Novinky, zpe
Praha

Černínský palác si pozval na kobereček ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Ministerstvu zahraničí vadí výroky ruského ministra kultury na adresu starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) kvůli pomníku maršála Koněva. Ministr kultury Vladimir Medinskij přirovnal Koláře k nacistovi.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ruský velvyslanec v ČR Alexandr Zmejevskij

Článek

Ruského velvyslance si nepozval ministr Tomáš Petříček (ČSSD), ale náměstek pro řízení evropské sekce Aleš Chmelař. „Náměstek předvolal velvyslance Ruské federace Alexandra Zmejevského, aby vznesl protest proti nepravdivým a urážlivým výrokům člena ruské vlády na adresu starosty Městské části Praha 6,“ uvedl v tiskové zprávě Černínský palác.

Chmelař velvyslanci řekl, že Smlouva o přátelských vztazích a spolupráci mezi Českem a Ruskou federací předpokládá vzájemnou úctu a rovnost. Chmelař také v rozhovoru zdůraznil, že otázka sochy maršála Koněva v Praze 6 je vnitřní záležitostí České republiky.

„Náměstek také varoval před zneužíváním dějin k politickým cílům a rozdmýcháváním vášní v této oblasti,“ stojí v tiskové zprávě ministerstva zahraničí.

„Je to standardní postup,“ vysvětlila Novinkám ředitelka tiskového odboru Zuzana Štíchová důvod, proč si velvyslance nepozval ministr, ale náměstek.

Pomník se přestěhuje

Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij označil šachy kolem sochy za znevážení, starostu Prahy 6 Koláře přirovnal k vůdci regionální odbočky nacistické strany NSDAP.

Zastupitelstvo Prahy 6 ve čtvrtek rozhodlo, že kontroverzní pomník maršála Koněva se z pražské Bubenče přestěhuje na jiné místo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám