Hlavní obsah

Ruská ambasáda má 120 lidí, v Rusku je 60 zástupců Česka

Praha/Moskva

Ruská federace má dlouhodobě v Česku asi dvojnásobně diplomatů a personálu velvyslanectví, než je tomu u zastoupení Česka v Rusku. Na velvyslanectví Ruské federace v Praze působí kolem 120 zaměstnanců, z toho přes 40 diplomatů. Spolu s obsazením generálních konzulátů v Brně a Karlových Varech je to asi 140 lidí.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Policejní zátaras před budovou velvyslanectví Ruské federace v Praze

Článek

Na českých zastoupeních v Rusku působí kolem šesti desítek zaměstnanců, uvedla v neděli mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Doposud nejvíc 105 vyhoštěných

Nejvíce diplomatů (105) vypověděla Británie do Moskvy v roce 1971, a to v rámci zřejmě největší špionážní aféry mezi Moskvou a Londýnem. Moskva tehdy vypověděla 18 britských občanů a formálně odvolala svého velvyslance, který však byl v té době v Moskvě.

Americký prezident Donald Trump v reakci na případ otravy agenta Sergeje Skripala v Británii nařídil v roce 2018 vyhoštění šedesáti ruských diplomatů a uzavření ruského konzulátu v Seattlu.

Rusko vyhostí 20 pracovníků české ambasády, vláda pro ně pošle speciál

Domácí

Americká vláda Ronalda Reagana v roce 1986 vyhostila 55 ruských diplomatů. Akce byla mimo jiné odvetou za předchozí vyhoštění pěti amerických diplomatů z Ruska.

Padesát diplomatů vyhostily USA v roce 2001. Byli údajně napojeni na dvojitého agenta FBI Roberta Hanssena.

USA v roce 2016 vypověděly 35 ruských diplomatů a uzavřely dvě ruská pracoviště. Podle médií šlo o odvetu za hackerské útoky proti americkým politickým institucím i jednotlivcům, které byly podle prezidenta Baracka Obamy zaměřeny i na ovlivňování prezidentských voleb.

Rusko přitvrzuje: Britové musí stáhnout dalších 50 diplomatů

Evropa

Zběhnutí vysoce postaveného důstojníka sovětské tajné služby KGB a britského agenta Olega Gordijevského na Západ v roce 1985 vyvolalo dominový řetězec. Británii muselo opustit postupně 31 sovětských občanů, stejný počet Britů byl vyhoštěn ze SSSR.

Britská premiérka Theresa Mayová v březnu 2018 oznámila, že v reakci na případ otravy Sergeje Skripala a jeho dcery vypoví 23 ruských diplomatů. Moskva reagovala oznámením o vypovězení stejného počtu britských diplomatů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám