Hlavní obsah

Rudí a oranžoví se na Karlovarsku předběžně dohodli

• Aktualizováno
Právo, Rudolf Voleman

Zástupci KSČM a ČSSD se předběžně ve čtvrtek odpoledne dohodli na vytvoření společné koalice ve vedení Karlovarského kraje. První dva roky by měli mít pět z devíti krajských radních komunisté a zbytek volebního období soc. dem., která by obsadila post hejtmana. Krajské vedení komunistů má ale k dohodě připomínky, některé vážné.

Foto: Profimedia.cz

Karlovy Vary

Článek

„Máme asi deset připomínek k podobě koaliční smlouvy,“ uvedl lídr komunistů Jaroslav Borka, který předal připomínky soc. dem. zástupcům.

„Připomínky se týkají personálních věcí a také obsazení výborů,“ nechtěl více upřesnit Borka, před dalším koaličním vyjednáváním.

„První dva roky by měli mít pět radních komunisté a pak zase my,“ popsal během dne předběžnou dohodu hejtman a lídr ČSSD Josef Novotný. „Hejtman by měl zůstat ČSSD,“ dodal.

KSČM volby v Karlovarském kraji vyhrála se 14 mandáty, přičemž druhá soc. dem. získala o jeden mandát méně. Přesto bude mít hejtmana a druhé dva roky volebního období většinu v krajské radě. „Ještě se musíme dohodnout na tom, kdo bude zastupovat v radě které oblasti,“ dodal Borka.

Výbory se obsadí později

KSČM a ČSSD jednaly o koalici v Karlovarském kraji hned po volbách, ale debata ztroskotala na požadavku obou stran mít pět z devíti krajských radních. ČSSD se snažila poté hledat podporu své menšinové vlády u menších středopravicových stran, ale nepochodila.

Naopak ODS (5 mandátů z celkových 45), Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (5) a TOP 09 a STAN (4) chtěly po soc. dem., aby ona podpořila menšinovou vládu středopravicových stran. Ty podpořila i Alternativa (4), která původně preferovala vznik koalice ČSSD s menšími stranami. S podporou menšinové vlády středopravicové strany ale u ČSSD nepochodily, takže se soc. dem. vrátila k jednacímu stolu s KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám