Hlavní obsah

ŘSD dělá audit na billboardy u dálnic a čelí kritice za nečinnost

Novinky, jas

Billboardy u dálnic a rychlostních silnic dlouhodobě kritizují řidiči i policisté. Společnost Acta non verba (ANV) v úterý upozornila, že několik stovek billboardů by mohlo být odstraněno již do konce příštího roku, je však podle ní potřeba vypovědět letité smlouvy. Pokud se tak nestane hrozí, že budou automaticky prodlouženy. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dělá audit umístění billboardů. Že povede k jejich odstranění, alespoň částečnému, ale neříká.

Článek

ANV tvrdí, že  podle právních posudků, které si společnost nechala vyhotovit, lze do konce letošního roku bez sankcí vypovědět "například smlouvu s agenturou QUO (nyní News Outdoor)". Ta povoluje celkem 391 poutačů z celkových 485, které se u dálnic a rychlostních silnic nacházejí.

ANV tvrdí, že  pokud nedojde k vypovězení smlouvy, ta se automaticky prodlouží o další dva roky do konce roku 2013.

Nic se neprodlužuje, tvrdí ŘSD

S tím nesouhlasí mluvčí ŘSD Martina Vápeníková, podle které není podobná "panika a hysterie" na místě, neboť smlouvy údajně automatické prodlužování neobsahují. Podle Vápeníkové nyní probíhá "audit smluv technického i dopravně bezpečnostního řešení všech billboardů" u rychlostních komunikací. Na základě jeho výsledků se ŘSD rozhodne o dalším postupu.

Ředitel společnosti ANV Vojtěch Razima tento postup ŘSD kritizuje. "Místo, aby ŘDS začalo vypovídat smlouvy, utrácí peníze daňových poplatníků za jakýsi nesmyslný audit. Jestli hlavní smlouva nebude vypovězena do konce roku, znamená to, že téměř 400 billboardů zůstane na místě o další dva roky déle," tvrdí.

Hanzelka: smlouvy jsou problémové

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka připustil, že problémy s odstraňováním billboardů dálnic vinou nevýhodně uzavřených smluv existují. Neopomněl však dodat, že na nových úsecích rychlostních komunikací se řidiči s reklamními poutači nesetkají.

Společnost Acta non verba se nedávno dostala do povědomí nejširší veřejnosti zveřejněním seznamu čerpacích stanic, které nevyhověly při kontrolách ČOI. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám