Hlavní obsah

Rozpočet vede zemi ke krachu. Hamáček se přel o výdaje státu s Fialou a Rakušanem

Novinky, jas

Narůstající deficit státního rozpočtu, jehož schodek by měl letos dosáhnout 500 miliard a příští rok dalších 390 miliard korun, byl tématem debaty šéfů ODS, hnutí STAN a ČSSD Petra Fialy, Víta Rakušana a Jana Hamáčka. Nízkou míru investic a pramálo úspor kritizoval v návrhu rozpočtu pro příští rok v sobotu i prezident Miloš Zeman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Hamáček v Otázkách Václava Moravce obhajoval navrženou výši schodku a odmítal možné škrty, které by se dotkly platů hasičů a policistů. Lékem na snížení schodku by podle něj bylo navýšení příjmů.

S tím nesouhlasili Fiala s Rakušanem, kteří se shodli, že i bez zásahu do struktury návrhu rozpočtu by se dal snížit schodek zhruba o 100 miliard korun.

„Rozpočet vede zemi do krachu,” konstatoval Fiala, zatímco Rakušan se podivil, proč Hamáček dává ruce pryč od opatření, které prosadila vláda, v níž ČSSD po celou dobu vedle hnutí ANO sedí.

Sprcha pro Schillerovou, Zeman naznačil možné veto rozpočtu

Domácí

„A co jste udělali?” tázal se Hamáčka, který připomínal, že například se snížením superhrubé mzdy, prohlasovalo hnutí ANO s částí pravice.

„Prohlasují vám za zády stavební zákon, prohlasují vám zrušení superhrubé mzdy a vy sedíte jako otloukánek,” připomněl Rakušan Hamáčkovi. „Starejte se o sebe,” dočkal se reakce šéfa ČSSD, který chtěl vědět, kde by opozice našla úspory.

Ferjenčík: Hnutí ANO je tasemnice, ze státu chce vydojit co nejvíce

Domácí

„Jste pravá ruka Andreje Babiše. Vy tady osm let vládnete s Andrejem Babišem,” připomněl šéfovi ČSSD Fiala jeho nynější vymezování se vůči hnutí ANO.

„Hnutí ANO je programově flexibilní,” připomněl Hamáček, že Babišovu uskupení nedělá problém zapomenout na koaliční partnery a prosazovat věci i proti jejich vůli.

Reklama

Výběr článků

Načítám