Hlavní obsah

Rozpočet prošel ve Sněmovně prvním čtením, vláda zadluží stát o dalších 100 miliard

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu v prvním čtení odsouhlasili nový vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Ten počítá se schodkem ve výši 100 miliard korun, tedy o pět miliard nižším ve srovnání s letošním rokem. Pro návrh zvedlo ruku 79 poslanců z přítomných 152. Proti jich bylo 72.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Článek

Návrh z dílny ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) kritizovala opozice. Jedna z výhrad směřovala k pozdnímu termínu, v jakém Sněmovna návrh projednávala. Původní návrh totiž poslanci před několika týdny shodili kvůli nejednotě v koalici a nemožnosti přijmout balíček daňových zákonů, kterými je rozpočet podmíněn.

Opozice protestovala také proti tomu, že vláda tímto návrhem rezignovala na jakoukoli hospodářskou politiku. Návrh rozpočtu prý jen poškodí českou ekonomiku. Na to Kalousek při závěrečné řeči odvětil, že rozpočet nikdy ani nevydával za prorůstový.

Ministr financí zopakoval, že navrhovaný rozpočet cílí na schodek 2,9 procenta hrubého domácího produktu. Na rozdíl od předchozího návrhu vychází z říjnové makroekonomické predikce.

Výdaje za restituce se započítají do letošního rozpočtu

Kalousek během středečního jednání upozornil, že se v rozpočtu na letošní rok odrazí také nedávno schválený zákon o církevních restitucích, který počítá s vyplacením 59 miliard církvím. Ty budou účetně započteny již do letošního rozpočtu, fakticky se ale budou vyplácet až od příštího roku po dobu 30 let. [celá zpráva]

Návrh rozpočtu nyní putuje k projednání do sněmovních výborů. Ty se budou zabývat rozpočty jednotlivých kapitol. Závěrečné hlasování o rozpočtu se má uskutečnit od středy 19. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám