Hlavní obsah

Rozpočet má být mírně prorůstový, letošní schodek bude nižší

Novinky, jas
Aktualizováno

Kabinet premiéra Jiřího Rusnoka, který vládne v demisi, začal na středečním zasedání řešit návrh státního rozpočtu pro příští rok. Podle premiéra by měl především „nepodvazovat ekonomický růst”. Rusnok rovněž oznámil, že letošní schodek rozpočtu by mohl být nižší než schválených 100 miliard.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Jan Fischer (vlevo) a premiér Jiří Rusnok před začátkem jednání vlády.

Článek

"Očekávám, že bude splněn deficit rozpočtu, respektive bude o něco lepší, ale netroufám si říci o kolik," uvedl premiér k letošním datům, na nichž se podle něj podílel zejména masivní příliv peněz z evropských fondů.

Podle Rusnoka by měl být rozpočet pro rok 2014 schválen koncem září. Do té doby bude vláda o podobě jednotlivých kapitol jednat. Plánovaný schodek je 110 miliard korun.

Premiér konstatoval, že vláda si s ohledem na svůj dočasný mandát a unijní kritéria nemůže dovolit nadměrně investovat a nadměrně navyšovat deficit. Rozpočet by nicméně měl být „mírně prorůstový”.

Magická tři procenta

Ministr financí Jan Fischer připomněl, že podstatnou část rozpočtu tvoří mandatorní výdaje, a prostor pro kreativitu je proto značně omezen. Jednotlivé resorty podle něj předložily požadavky ve výši 35 miliard.

„Magické číslo je tři procenta HDP,” připomněl Fischer jednu z podmínek nepřekročitelné výše deficitu.

Rusnok označil nynější situaci za nestandardní, neboť Sněmovna momentálně nefunguje a obnoví svou činnost až po volbách. Zatím nelze ani předvídat, zda si nově vzniklá vláda tento návrh osvojí, nebo jej upraví „k obrazu svému”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám