Hlavní obsah

Rozhodují volby, ne udávání do Bruselu, hájil Babiše v projevu Vondráček

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Největší výzva, která před námi stojí, je vydržet v této úžasné zemi sami se sebou, uvedl ve svém novoročním projevu předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Hovořil i o dalších výzvách, jako je klimatická změna a nelegální migrace. Diváky požádal, aby přišli ke krajským volbám. Předseda Sněmovny pronesl novoroční projev letos podruhé.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček během novoročního projevu

Článek

„V regionálních volbách je vždy účast nižší, ale volby jsou vždy důležité. Krajští zastupitelé mají důležité kompetence v dopravě, zdravotnictví, školství a kultuře. Má určitě smysl jít volit. Prosím, přijďte ke krajským volbám,“ řekl Vondráček.

Dotkl se i protestů proti vládě Andreje Babiše, které v uplynulém roce po celé zemi organizoval spolek Milion chvilek pro demokracii. „Doposud jsme si nezvykli, že protesty patří ke svobodné společnosti. Máme tendenci je buď odsuzovat, nebo naopak přeceňovat jejich význam,“ podotkl Vondráček, který se pak premiéra (a prezidenta Miloše Zemana) nepřímo zastal.

„Nezapomeňme, že se rozhoduje ve svobodných volbách. Ne udáváním do Bruselu nebo nepodloženými ústavními žalobami,“ řekl Vondráček, který rovněž občany vyzval, aby se nenechali otrávit „trolly všech barev“.

Bojujme proti nenávisti humorem

„Přál bych si, aby rok 2020 byl rokem boje proti hlouposti a nenávisti, a to typicky českým způsobem, humorem. Mám pocit, že humor a nadhled se z veřejného prostoru vytrácejí, a tím se vytrácí i lidskost a slušnost,“ řekl.

V případě klimatických změn Češi by podle něj měli vsadit na selský rozum, moderní technologie a respekt k přírodě i člověku. „Odmítám redukovat lidský život na uhlíkovou stopu. Názory, že každé dítě je zátěž pro planetu, mě jako otce děsí,“ uvedl Vondráček. Zdůraznil, že pro mnohé evropské země je změna klimatu téma číslo jedna, ale že nesmíme dopustit zničení průmyslu ani nedostatek elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám