Hlavní obsah

Rozčarování pro rodiče. Děti lze k očkování registrovat jen v některých krajích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stát v pondělí spustil možnost registrace očkování pro děti od pěti let proti covidu-19. Mnoho rodičů, kteří se snažili své potomky k očkování zapsat, ale zažívá rozčarování. Mohou tak totiž učinit jen v některých krajích. A i pokud je jejich kraj mezi vybranými, pro některé to znamená dlouhou cestu, protože na výběr je pouze jedno místo. Rodiče ovšem mohou vakcínu dítěti domluvit u praktického lékaře.

Foto: repro registrace mzcr.cz

Registrace dává na výběr pouze několik krajů.

Článek

Například v Jihomoravském kraji bylo možné při registraci v pondělí ráno vybrat jako místo pouze Znojmo. Lidé z Brna, kteří děti registrovali, tak museli zvolit toto místo a počítat s tím, že s dětmi budou cestovat do města, které je vzdálené asi 100 kilometrů a kam cesta trvá více než hodinu. Později dopoledne se v nabídce objevilo i Brno.

V Praze se dopoledne bylo možné zaregistrovat pouze na očkovací místo v Kongresovém centru.

Středočeský, Plzeňský, Královéhradecký, Olomoucký a Liberecký kraj pak na výběr vůbec nebyly a rodiče mohli zvolit jen místo v jiném regionu. Vakcínu šlo podle registračního portálu v pondělí dopoledne dostat na zhruba 20 místech ČR.

Například Liberecký kraj po jednání krizového štábu oznámil, že velkokapacitní centra, kam se lidé musí registrovat, děti očkovat nebudou. Vakcínu v kraji nejmladší ročníky dostanou pouze u pediatra, který je má v péči.

Foto: registrace.mzcr.cz

V Jihomoravském kraji lze vybrat pouze očkovací místo ve Znojmě.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí dopoledne uvedl, že očkovacích míst bude přibývat. Celkem půjde asi o 50 míst, v registračním formuláři budou podle něj postupně přibývat.

„Možná někdo hledal třeba v některých krajích, například Jihomoravský kraj a podobně tam ještě nebyl propsán. Místa budou ještě přibývat. Po celé republice by mělo být zhruba 50 očkovacích míst pro registraci. Samozřejmě je velmi důležité, aby se zapojili praktičtí lékaři pro děti a dorost, pokud se někdo třeba nemůže zaregistrovat do očkovacího místa, tak prosím, ať využije služeb praktického lékaře,” uvedl Vojtěch.

Podle mluvčího resortu Daniela Köppla mnohá místa nechtějí vypisovat termíny dokud nevědí, kolik vakcín nakonec dostanou.

Děti od 5 do 12 let se očkují pouze vakcínou Comirnaty junior od společnosti Pfizer/BioNTech. Podle ministra zájem o vakcinaci je.

„Zatím je zhruba 6000 zaregistrovaných dětí, které zaregistrovali jejich rodiče,” poznamenal Vojtěch. Do ČR by tento týden mělo dorazit 300 000 dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám