Hlavní obsah

Rozbředlý sníh pohrozil řidičům s letními pneumatikami

ČESKÁ REPUBLIKA

Na Českomoravské vrchovině v noci napadlo až k dvaceti centimetrům sněhu. Ten však rychle taje a na vozovkách je většinou vrstva břečky. Problémy měli především řidiči, kteří přezutí na zimní pneumatiky nechali na poslední chvíli. Sněží i na severu, západě a jihu Čech, silnice jsou však po chemickém posypu sjízdné.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto.

Článek

Ve středních Čechách padá sníh s deštěm. Podle ČTK leží navzdory pluhování a chemickému posypu rozbředlá vrstva sněhu také na dálnici D1. Silničáři řidiče vzhledem k nízkým teplotám varují, že se místy mohou objevovat námrazy. Nejvíce sněhu napadlo ve vyšších polohách na Žďársku, kolem 24 centimetrů. V noci se tvořily vlivem prudkého větru kolem 50 kilometrů v hodině i první sněhové jazyky.

Bohatou sněhovou nadílku silničáři hlásí z Ústeckého kraje. Kamióny blokují dopravu u hraničního přechodu Cínovec z české i německé strany. "Neodbavuje se, sypači se snaží pod kamiony naházet sůl, ale musí se chvíli počkat, než sníh povolí," řekl operační důstojník teplické policie. Vozovky na celém území Ústeckého kraje jsou mokré, místy padá ještě déšť se sněhem. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné. Cínovec by měl být v provozu zřejmě okolo poledne.

Středočeši odklízeli první sníh

"Silnice jsou bez sněhové pokrývky mokré," informovala Novinky dispečerka Správy a údržby silnic Starý Plzenec s tím, že řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti. "Sněžení dnes bude pokračovat, očekáváme, že v nižních polohách spadne pět až 10 a ve vyšších polohách až 20 centimetrů nového sněhu. Teploty se budou pohybovat kolem nuly či mírně nad nulou. Ve večerních hodinách by měly srážky ustávat," řekl František Vavruška z českobudějovického pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

První sníh letos odklízeli i silničáři ve středních Čechách. Mokrá nadílka zasáhla zejména jihozápadní a část východního území kraje. "Ve vyšších polohách jsou zbytky rozbředlého sněhu, jinak jsou vozovky holé a mokré," informoval dispečer benešovského cestmistrovství. Žádné komplikace v dopravě hlášeny nebyly.

Anketa

Máte už na svém autě zimní pneumatiky?
Ano
55,1 %
Ne, chystám se
28,6 %
Ne, jezdím celý rok na letních
16,3 %
Celkem hlasovalo 196 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám