Hlavní obsah

Rozbory nové kontaminace řeky Bečvy potvrdily nadlimitní výskyt niklu

Novinky, Klára Beranová
Aktualizováno

Výsledky rozborů vody z Bečvy, kterou ve Valašském Meziříčí-Juřince v úterý odpoledne odebrali inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP), prokázaly zvýšené množství niklu. Výsledky nepotvrdily zvýšený obsah kyanidů. V tiskové zprávě to v pátek uvedli mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová a valašskomeziříčský starosta Robert Stržínek (ANO).

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pěna na hladině Bečvy.

Článek

Na hladině řeky se v úterý vytvořila pěna. Podle Stržínka se znečištění do Bečvy dostalo z vyústění kanálu vedoucího z areálu rožnovské Tesly, tedy z toho, jímž podle policie před několika týdny do řeky unikl kyanid.

Bečva je opět znečištěná. Zasahují hasiči

Domácí

„V řece není jedovatá látka. Jakmile budeme mít výsledky rozborů dalších vzorků, budeme veřejnost informovat,“ uvedl Stržínek.

Nikl není totiž pro člověka významně toxický, ale je rozšířeným kožním alergenem. Opakovaný kontakt nebo i požití může vyvolat přecitlivělost a alergické reakce.

Toxicita je však poměrně vysoká pro některé vodní organismy a z tohoto důvodu je jeho přípustná koncentrace v povrchových vodách limitována přísněji než v pitné vodě.

Smrtící kyanid se do Bečvy dostal kanálem ve Valašském Meziříčí

Krimi

„Česká inspekce životního prostředí nyní pokračuje v šetření příčiny a zdroje kontaminace. Dosud nebyly potvrzeny žádné úhyny ryb. Na základě kompletních a křížových výsledků rozborů určíme další postup inspekce,“ řekl k tomu ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Reklama

Výběr článků

Načítám