Hlavní obsah

Je konec. Zahoďte roušky, pandemická pohotovost skončila

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Poslanci ve středu vpodvečer odsouhlasili ukončení stavu pandemické pohotovosti. Od čtvrtka tedy přestane platit povinnost nosit roušky ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Incidence klesá a klesají také počty pozitivních pacientů i hospitalizovaných. Není už tedy nutné, abychom drželi jakékoliv opatření,“ přednesl na plénu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Pro zrušení pandemické pohotovosti hlasovalo všech 159 přítomných poslanců. Proti nebyl nikdo. Od čtvrtka tak přestane platit povinnost nosit roušky a respirátory ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Pojišťovny pak přestanou plošně hradit PCR testy zdarma. Výjimku budou mít lidé, které na ně pošle s žádankou lékař.

Válek chystá centrální úřad hygieny

Domácí

„Roušky mají stále svůj smysl, ale není nutné tuto povinnost nařizovat,“ dodal Válek. Současně však připomněl, že covid ve společnosti stále je a „stále zabíjí“. Vyzval proto veřejnost, aby se nechala očkovat.

Ukončení stavu pandemické pohotovosti schválila na Válkův návrh minulý týden vláda premiéra Petra Fialy (ODS) k datu 3. května. Sněmovna to ještě musela potvrdit, avšak vzhledem k mnohahodinovým obstrukcím opozice se k tomuto bodu v úterý nedostala.

Pohledem Thomase Kulidakise: Za Babiše bylo líp i stávající vládě

Komentáře

Vzhledem k tomu v rámci rozpravy předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob navrhl, aby se datum upravilo k 5. květnu, tedy od půlnoci ze středy na čtvrtek. Šlo však pouze o kosmetickou úpravu.

Zástupci opozice a koalice se na grémiu Sněmovny ve středu odpoledne dohodli na odblokování probíhající mimořádné schůze a tento bod zařadili na pořad nové schůze, která započala v 18 hodin.

FOTO: Poslanci po osmnáctihodinovém maratonu

Stalo se

Vedle pandemické pohotovosti zákonodárci odsouhlasili během pár minut také návrh upravující podmínky využití biomasy pro energetické účely, o němž zdlouhavě po několik hodin mluvili opoziční poslanci.

Reklama

Související články

V ČR přibylo 1372 nově nakažených

Testy v České republice v úterý potvrdily 1372 nových případů nákazy covidem-19, tedy o třetinu méně než před týdnem. Sedmidenní incidence udávající počet nově...

Výběr článků

Načítám