Hlavní obsah

Romský princ nemá v Rumunsku zdravotní pojištění

Právo, Václav Pergl, Petr Blahuš
Praha

Léčba 17letého Iona Miclesca, syna jednoho z romských králů Rumunska, který se léčí v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, stojí 80 až 100 tisíc korun denně. Podle zjištění rumunské ambasády nemá mladík ani ve své zemi žádné pojištění.

Foto: Petr Janiš, Právo

Skupina olašských Romů břeh dolnopočernického rybníka opustit nehodlá.

Článek

„Náklady už nyní jsou několik set tisíc korun a vůbec nevíme, do jaké výše vystoupí. To záleží na tom, jak dlouho bude léčen,“ řekla ve středu Jana Jelínková, mluvčí uvedené nemocnice.

Rumunský Rom leží na Vinohradech poté, co se před týdnem málem utopil. Je napojen na dýchací přístroje, i na umělou ledvinu.

„Zjišťujeme, zda je v Rumunsku zdravotně pojištěn. Jestliže ano, budeme náhradu léčby požadovat na rumunské zdravotní pojišťovně. Pokud pojištěn není, budeme částku vymáhat i soudně na jeho rodině,“ sdělila Jelínková s tím, že cizinci, kteří se léčili na Vinohradech, dluží nemocnici celkem 24 miliónů korun. I když se nemocnice snaží dluhy vymáhat, je to velmi obtížné a někdy i nereálné.

„Rumunsko je stejně jako ČR členem Evropské unie, a proto pro Iona Miclesca platí při jeho léčbě v naší republice stejné podmínky, jako pro českého občana,“ řekl Právu Vlastimil Sršeň, mluvčí ministerstva zdravotnictví. To znamená, že Rom musí platit 60 Kč za každý den hospitalizace. Všechny ostatní náklady by měla hradit jeho zdravotní pojišťovna v Rumunsku.

Mladík pojištěný není, zjistila ambasáda

Na otázku Práva, zda už byla nemocnice kontaktována někým z rumunského velvyslanectví v Praze, které má v náplni práce starat se o své občany v nouzi, Jelínková odvětila, že už v pátek nemocnice ambasádu o situaci informovala. Požádala, aby zjistili, zda je romský pacient pojištěný. „Zatím jsme od nich ale žádnou odpověď nedostali,“ dodala.

To však chargé d'affaires (vyslanec) rumunské ambasády v Praze Dan Balanescu odmítl. „Už od soboty jsme ve styku s chlapcovým ošetřujícím lékařem. Nemocnici jsme také informovali, že mladík žádné pojištění u nás nemá,“ řekl Právu.

Na otázku, zda bude ambasáda nápomocna nemocnici nebo českému ministerstvu zdravotnictví při vymáhání dluhu, který vznikl ošetřováním mladého Roma, se ale diplomat vyhnul přímé odpovědi. „Předbíháte situaci. Zatím jsme o to nebyli nikým z české strany oficiálně požádáni. Až se tak stane, budeme spolupracovat,“ tvrdí Balanescu.

Když měl vysvětlit, proč se rumunská ambasáda s Romy, kempujícími ve státní přírodní rezervaci a opakovaně porušujícími české zákony dosud nespojila a nenabídla ani své tlumočníky českým úřadům, odpověděl: „Romové naše velvyslanectví dosud sami nekontaktovali. Pro nás to jsou normální turisté. Naši pomoc nevyžadují, stejně tak jako nikdo z české strany.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám