Hlavní obsah

Romové z Krupky chystají proti radikálům barikády

Právo, Karel Otcovský
Krupka

Barikádami z popelnic a vlastními těly chtějí Romové z Krupky na Teplicku zabránit sobotnímu pochodu stoupenců radikální Dělnické strany zdejším sídlištěm. Na neonacistický marš bude dohlížet i několik set policistů.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Příznivci Dělnické strany

Článek

"Nejsme zvířata a nežijeme v klecích někde v zoologické zahradě, aby nějací náckové chodili kolem našich domovů a dívali se nám do oken,“ řekl Právu nepsaný šéf krupské romské komunity Ondřej Holub.

Kromě místních se podle něho prý postaví neonacistům do cesty další stovky Romů ze severních Čech.

Romové prý nebudou své protivníky provokovat. "Nebudeme je slovně ani jinak napadat. Osobně dohlédnu na to, aby nikdo nebyl ozbrojen. Ke střetům nemusí vůbec dojít. Jakmile se od našich domovů vzdálí, rozejdeme se,“ plánuje Holub klidný scénář akce.

Několik set policistů bude hlídkovat

Policie přesto bude ve střehu. Na zajištění veřejného pořádku bude na místě dohlížet několik stovek policistů. "Bezpečnostní opatření se budou odvíjet od aktuální situace na místě,“ řekla Právu mluvčí teplické policie Ilona Novotná.

Město doporučilo obyvatelům, aby se nezdržovali v oblasti pochodu a neprovokovali jeho účastníky.

Demonstrace byla řádně nahlášena na radnici a město nenašlo žádný zákonný důvod, proč akci zakázat. Krajně pravicová strana pochodem reaguje na údajné napadání obyvatel města ze strany Romů po akci uplynulou sobotu. Tehdy policisté od sebe museli oddělit asi 40 členů takzvaných ochranných sborů DS, které chtěli napadnout někteří z místních rozzlobených občanů.

Romové svalují vinu za neutěšenou situaci v lokalitě na vedení města. "Vyloženě na nás kašlou. Když přijdeme s nějakou iniciativou, tak jsou arogantní. Vyslechnou nás, ale myslí si svoje. Dokud zde bude vládnout současná parta, tak se nic nezmění,“ konstatoval Holub.

Krupský místostarosta Zdeněk Matouš podobnou kritiku odmítá. Město dělá podle něho hodně pro to, aby se situace v sídlišti co nejdříve zlepšila. "Ulice monitoruje kamerový systém, zvýšili jsme počet hlídek městské policie v lokalitě,“ dodal místostarosta.

Neonacisty natáčejí

Romové začali s neonacisty bojovat i na elektronické frontě. Členové sdružení Gypsy Radikal zaznamenávají průběhy jejich demonstrací a poté nahrávku umísťují na vlastní webové stránky. Smyslem je zdokumentovat protizákonné činy jednotlivců, jako například hajlování a vykřikování rasistických hesel.

Zároveň se začínají formovat takzvané romské ochranné hlídky, vybavené kamerami a fotoaparáty, které mají taktéž monitorovat akce extremistických skupin. Hlídky by se dnes měly objevit i v Krupce. Holub ale Právu tuto informaci nepotvrdil.

Reklama

Výběr článků

Načítám