Hlavní obsah

Romové v Krupce se bouří proti zákazu táboření v ulicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romové v Krupce na Teplicku se bouří proti nové vyhlášce. Radnice rozhodla, že na některých místech ve městě bude zakázáno posedávat či vařit venku na trávě či před domem na schodech. Romové mají za to, že je zaměřena proti nim a hodlají proti nařízení demonstrovat. Sejít by se měli 5. září.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Romové hodlají proti vyhlášce protestovat

Článek

"Vyhlášku vnímáme jako protiromskou. Na našem sídlišti byly odstraněny lavičky, chybí místo pro hraní dětí, neexistuje dětské hřiště, peníze se našly jen na kamerový systém k našemu sledování," uvedl v tiskové zprávě jeden z organizátorů Jozef Miker. "Myslíme si, že jde o pokus vytlačit Romy z ulic, nebo jim tak znepříjemnit život, aby z Krupky odešli," dodal.

Vyhláška za "škodlivé činnosti" považuje umisťování a používání předmětů k rekreaci a vaření na veřejném prostranství. Konkrétně jsou vyjmenované lavice, lavičky, židle, stoly, grily či udírny. Zakázáno je také sezení na zídkách a odpadkových koších. Mapka v příloze vyhlášky definuje oblast, pro kterou nová obecní nařízení platí. Kromě Mariánského náměstí v centru města jde o sídliště Nad Plovárnou v místní části Bohosudov a celé sídliště Maršov, v jehož horní části bydlí velká část Romů žijících v Krupce.

Občané si stěžovali, tvrdí starosta

Starosta Krupky Zdeněk Matouš (Sdružení nezávislých kandidátů - Šance pro město - ČSNS 2005 a nezávislí kandidáti) o protestu zatím oficiálně nic neví, žádnou velkou účast ale nečeká. "Vyhláška vznikla na popud stížností občanů, i romských," řekl. Podle něj ve vyhláškou vymezených oblastech lidem vadilo zapalování ohňů, téměř táboření a hudební produkce. "Nikomu ze slušných lidí by vyhláška neměla vadit," dodal.

Sídliště Maršov se dostalo do médií kolem komunálních voleb v roce 2010, které se musely opakovat kvůli podezření z kupčení s hlasy. Obyvatelé si zastupitele zvolili až napotřetí loni v říjnu.

Romové chtějí svůj nesouhlas s novým nařízením vyjádřit protestním pochodem 5. září. Z Maršovského sídliště půjdou na náměstí, kde předají své požadavky vedení města. Kromě zrušení kritizované vyhlášky chtějí i nové lavičky a dětské hřiště v Maršově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám