Hlavní obsah

Rodina holčičky s poškozeným mozkem žaluje pardubickou nemocnici o 22 milionů

• Aktualizováno

Rodina holčičky, která se narodila v pardubické nemocnici a patrně kvůli pozdnímu podání antibiotik proti streptokokové infekci utrpěla trvalé poškození mozku, ústav žaluje o 22 milionů korun. Má jít o náhradu za vytrpěné bolesti a ztížené společenské postavení.

Foto: Rostislav Kalousek, ČTK

Nemocnice Pardubického kraje

Článek

Je to stejná částka jako v případě chlapce v roce 2017, který po pooperačních komplikacích ve stejné nemocnici zůstal v bdělém komatu.

"Opět se jedná o těžké poškození mozku dítěte, je to do určité míry srovnatelné," řekl právní zástupce rodiny Mario Švehelka.

Ministerstvo zdravotnictví dokumentaci k případu postižené holčičky nedostane

Domácí

Výsledky kontroly asi za dva týdny

Ve středu navštívil pardubickou nemocnici, královéhradeckou fakultní a rychnovskou nemocnici, tedy tři ústavy, které figurují v případu holčičky, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj budou první výsledky ministerské kontroly zveřejněny přibližně za dva týdny.

„Interval vyšetření (infekce) nebyl dodržen, nicméně je třeba říci, že doporučení odborné společnosti nemusí být závazná pro všechna oddělení. Budeme diskutovat, jestli to, co se stalo následně po prodlevě, vedlo ke stavu, který tady byl. Musí se jednoznačně vyjádřit soudní znalec, jestli může dojít k tomuto postižení, i když aplikujeme antibiotikum včas," řekl Prymula po návštěvě pardubické nemocnice, kde k pochybení došlo.

K poškození mozku novorozené dívky mohla vést celá série chyb

Domácí

Prymula také hodnotil postup rychnovské nemocnice, která 8. června letošního roku odmítla přijmout matku holčičky při začínajícím porodu. „Postup nemocnice byl nešťastný. Pokud je hrozba porodu nezralého dítěte, nemocnice by měla odrodit matku v místě, mělo tedy dojít k porodu v Rychnově. Pak si měl Rychnov vyžádat záchranku tak, aby dorazila s převozním inkubátorem, a poté mělo být dítě transportováno do Fakultní nemocnice v Hradci Králové,“ řekl Prymula.

K postupu královéhradecké nemocnice, která rodičku odmítla přijmout, se Prymula nevyjádřil.

Doktorka, která nechala krvácet Adámka, léčí miminka v Krči

Domácí

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém komatu. Obviněny jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry, a to z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Lékařka nyní pracuje na novorozeneckém oddělení pražské Thomayerovy nemocnice. V roce 2017 byla čerstvou absolventkou medicíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám