Hlavní obsah

Rodiče zaplatí za fingované trvalé bydliště prvňáka i tisíce

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až deset tisíc korun jsou rodiče ochotni zaplatit za to, že jejich dítě, budoucí prvňáček, bude mít trvalou adresu ve spádové oblasti, kde je škola s výbornou pověstí. Jeden takový případ s fingovaným bydlištěm už dokonce míří ke kriminalistům v Českých Budějovicích.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Minulý týden mi pracovníci odboru školství předali velmi zvláštní mail, v něm odesilatel zcela otevřeně hledá někoho, kdo je ochoten nabídnout formálně trvalé bydliště jeho dítěti, aby tak mohlo být přijato do preferované školy. Dokonce za to nabízí konkrétní finanční odměnu deset tisíc korun,“ řekl Právu první náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola (ČSSD).

„Zatím jsem se s takovým případem nesetkal a považuji to za zcela nemorální. Je to nehoráznost vůči rodinám, které ve zmíněné lokalitě bydlí a mají děti do první třídy. Požádal jsem proto oficiálně dopisem Policii ČR o přešetření celé záležitosti, zda nedošlo k trestnému činu,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Krajský tiskový mluvčí Jiří Matzner Právu řekl, že zmíněný dokument už na policii dorazil a podnět pečlivě prověří. Posuzování trvalého bydliště v rámci spádových obvodů je, jak říká náměstek, vždy velmi problematické. Už při přípravě vyhlášky, která upravuje spádovost obvodů, odbor školství na českobudějovickém magistrátu prověřoval prostřednictvím matriky, kolik dětí v jednotlivých obvodech bydlí.

Čísla se ale samozřejmě mění, a nejen tím, že se děti s rodiči stěhují, ale také proto, že někteří rodiče přepisují adresy trvalého pobytu dětí právě se záměrem docílit podle školského zákona přednostního umístění v rámci tzv. preferovaných škol.

Rozhodoval los

Odborníci na trestní právo, které Právo oslovilo, se shodují, že zřejmě o trestný čin nepůjde, a policie i nahlášený případ z jižních Čech s největší pravděpodobností odloží. „Je to fenomén, s nímž se potýkají nejen České Budějovice. Bohužel s tím nemůžeme nic dělat, neboť školský zákon ukládá, že je přednostně přijato dítě, které má trvalý pobyt ve spádovém obvodu,“ dodal Podhola s tím, že jde o alarmující záležitost.

Podle něj v příštích letech mohou takové případy, pokud nedojde k legislativní změně, přibývat a do prvních tříd v některých spádových obvodech by mohla začít chodit většina dětí, které zde de facto vůbec nebydlí.

To se možná v letošním roce už projevilo v zájmu o Základní školu Matice školské, kde o jménech prvňáků, kteří začnou do zdejší školy od září chodit, rozhodl los. Šance na přijetí byla v této škole jen mírně nadpoloviční. Ti rodiče, jejichž děti při losování neuspěly, je budou muset vozit do znovuotevřené základní školy Emy Destinnové na sídlišti Šumava nebo ZŠ Nová v centru krajského města.

„Uvažovali jsme i o tom, zda bychom neudělali místní šetření a zjistili tak, zda dítě v místě trvalého pobytu skutečně bydlí, ale i kdybychom tak učinili, právní výklad říká, že bychom takové dětí mohli jen těžko odmítnout, neboť to už školský zákon neposuzuje,“ popsal situaci náměstek primátora.

Za pravdu mu dává Marie Kocurková, ředitelka českobudějovické základní školy v Dukelské ulici, kterou už řadu let považuje veřejnost za jednu z nejlepších v krajském městě.

„Bohužel legislativa je už taková, marně upozorňujeme na potřebu ji změnit. Samozřejmě že se pak může stát, že dítě, které v obvodu naší školy přímo bydlí a rodiče mají zájem, aby chodilo do naší školy, může být znevýhodněné kvůli těm, kteří podvádějí. Je to smutné,“ postěžovala si.

Anketa

Je morální fingovat místo bydliště dítěte, aby se dostalo do preferované školy?
Pokud to jinak nejde...
71 %
Ne
29 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2144 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám