Hlavní obsah

Řídíme se stanoviskem české vlády, nikoli Zemanem, reagoval Kyjev na výroky prezidenta

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na novou sérii kontroverzních výroků prezidenta Miloše Zemana zareagovalo v pondělí ukrajinské velvyslanectví v Praze. To zdůraznilo, že za určující považuje stanovisko české vlády, které se od postojů Hradu liší.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„V souvislosti s posledními výroky prezidenta ČR Miloše Zemana o situaci v Ukrajině a osobnosti Stepana Bandery velvyslanectví Ukrajiny prohlašuje, že se ve vztazích s  Prahou řídí oficiálním stanoviskem vlády ČR, jež spočívá v plné podpoře územní celistvosti a nezávislosti Ukrajiny a v němž není pochyb o účasti Ruska v konfliktu na východě Ukrajiny,“ uvedla ambasáda.

Zastala se také kontroverzní osobnosti Stepana Bandery, kterého Zeman v nedělním rozhovoru pro stanici Frekvence 1 přirovnal k říšskému protektorovi Reinhardu Heydrichovi.

„ZÚ považuje za vhodné zdůraznit, že navzdory možným rozdílům v názorech na Stepana Banderu je pro většinu Ukrajinců symbolem boje za svobodu a nezávislost naší země,“ doplnila pro Právo Julija Kločková z ukrajinské ambasády.

Jaceňuk coby premiér války

Prezident v rozhovoru pro sobotní Právo mimo jiné uvedl, že „Majdan nebyla žádná demokratická revoluce, a domnívám se, že na Ukrajině probíhá občanská válka“.

Premiéra Arsenije Jaceňuka v Právu označil za „premiéra války“ a dal ho do protikladu k prezidentovi Petru Porošenkovi, který je podle něj „člověkem míru“. [celá zpráva]

Pro Frekvenci 1 pak prezident ostře zkritizoval čtvrteční pochod nacionalistů Kyjevem k 106. výročí narození kontroverzní postavy ukrajinských dějin Stepana Bandery. „Bylo to organizováno naprosto stejně, jako byly nacistické pochodňové průvody, opakuji, událo se to prvního ledna 2015. No, a tak jsem si říkal, že s tou Ukrajinou je něco špatně, a něco špatně je i s Evropskou unií, která proti tomu neprotestovala,“ zdůraznil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám