Hlavní obsah

Řidiči mají poslední šanci zlegalizovat vozidla v polopřevodu

V úterý mají motoristé poslední možnost přehlásit na sebe vozy, které jsou dosud v takzvaném polopřevodu. Jde o vozidla, která původní majitel odhlásil a nový vlastník je nepřihlásil. Od července nebude možné vozidla provozovat ani znovu přihlásit do běžného provozu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Aut v polopřevodu je zhruba 700 000 a od dubna klesl jejich počet o 60 000. Většinou nechali jejich majitelé přihlášení na poslední chvíli, uvedlo koncem minulého týdne ministerstvo dopravy.

Přestože vozidla od července nesmějí na silnice, jejich majitelé za ně stále budou mít povinnost platit povinné ručení, pokud je fyzicky nezlikvidují. Zároveň s tím budou pojišťovny účastníkům dopravních nehod z tohoto povinného ručení vyplácet škody, které mohou vzniknout provozem těchto vozidel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tvrdé sankce za provoz administrativně zaniklých vozidel hrozí od Policie ČR i správních orgánů, proto je nezbytné provozovaná vozidla v polopřevodu ještě do konce června dohlásit na registru vozidel. Pokuta za přistižení na silnici po tomto termínu se může vyšplhat až na 50 000 korun.

Jedinou šancí na opětovné uvedení do provozu je v případě zachovalých vozů vyčkat až dosáhnou stáří 30 let, což by po absolvování testace umožnilo zaregistrovat je coby veterány.

Zda se vozidlo  nenachází v polopřevodu lze zjistit pohledem do malého technického průkazu. Pokud je v něm jméno stávající vlastníka, který auto provozuje, je vše v pořádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám