Hlavní obsah

Řidiče trápí sněhové jazyky a namrzlé silnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko zasypal sníh, který komplikuje život především řidičům. Silničáři upozorňují, že cesty jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Meteorologové navíc varují před silným větrem, který může ve vyšších oblastech vytvářet sněhové jazyky.

Článek

Se zvýšenou opatrností by dnes měli jezdit řidiči po jihočeských silnicích. Hlavně na Českokrumlovsku připadlo na silnice, kde se nesolí, okolo dvou centimetrů sněhu. I vozovky nižších tříd na Písecku, Táborsku a Jindřichohradecku pokrývá vrstva ujetého sněhu krytá posypem, informuje dnes Ředitelství silnic a dálnic. Sněžit má na jihu Čech i dnes.

Hlavní tahy v kraji jsou převážně holé, suché a vymrzlé, i přesto sjízdné se zvýšenou opatrností. To platí rovněž o úseku D3 na Táborsku. Dálnice je mokrá po chemickém ošetření.

Na sněhové jazyky upozorňují silničáři řidiče, kteří se vydají na sever Olomouckého kraje. Vítr je tvoří na silnicích Javorník - Bílá Voda a Javorník - Horní Heřmanice, řekl jesenický dispečer správy silnic. Vozovky jsou v celém kraji sjízdné, od vyšších poloh ale se zvýšenou opatrností.

"Mrazy polevily a teplota stoupla, začala účinkovat sůl," vysvětlil jesenický dispečer. Podle něj je na některých úsecích sněhová kaše, jinde jsou komunikace s ujetou vrstvou sněhu kryté inertním posypem. Obdobná je situace i na Šumpersku, kde nad ránem slabě sněžilo. "Byl to jen poprašek, situaci máme pod kontrolou," prohlásil šumperský dispečer.

Dálnice a komunikace v nížinách Olomouckého kraje jsou holé a po chemickém ošetření mokré. Sjízdné jsou bez omezení.

Na silnicích nižších tříd v kraji Vysočina ztěžuje jízdu ujetý sníh. Krajští silničáři nabádají řidiče k vyšší opatrnosti ve všech částech kraje, vyjma Třebíčska. K ránu se místy začaly objevovat sněhové přeháňky, zasáhly i dálnici D1. Teploty v noci klesly až k minus deseti stupňům Celsia. Mrznout má podle meteorologů i přes den, očekává se také další sněžení.

Dálnice D1 je suchá a vymrzlá, mezi 94. a 141. kilometrem je vozovka po chemickém ošetření mokrá. Bez větších potíží by řidiči měli projet po silnicích I. třídy na Vysočině. Na komunikacích nižších tříd většinou leží vrstva zledovatělého sněhu, krytá posypem, někde i čerstvý sníh.

Dopravu v některých částech Zlínského kraje dnes komplikuje počasí. Pozorní by měli být hlavně motoristé v Beskydech, ale i v dalších částech vsetínského okresu. Na silnicích totiž leží vrstva ujetého i nového sněhu, místy i sněhová kaše. Viditelnost navíc snižuje sněžení nebo mlhy. Cesty jsou proto sjízdné jen se zvýšenou opatrností. 

S novým sněhem na silnicích musejí řidiči počítat na většině silnic v Beskydech. Na některých cestách v horských oblastech navíc leží ujetá vrstva sněhu do šesti centimetrů a padá nový. Silničáři cesty pluhují a provádějí posyp. Podobně to vypadá v i dalších částech Vsetínska.

Na silnicích v Krkonoších dnes tvoří silný vítr sněhové jazyky. Řidiči by měli být při jízdě velmi opatrní. Na většině silnic v Královehradeckém kraji leží zbytky rozbředlého sněhu. Ve vyšších polohách a na chemicky neudržovaných cestách leží ujetý sníh. V některých částech kraje jsou sněhové přeháňky, uvedli dnes ráno silničáři v kraji.

Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové je po chemickém ošetření mokrá a sjízdná se zvýšenou opatrností. V okolí Pomezních Bud v Krkonoších leží nová sněhová vrstva do pěti centimetrů krytá posypem. V Orlických horách na silnicích leží vrstva ujetého sněhu krytá posypem.

Na většině hlavních silnic Pardubického kraje leží zbytky rozbředlého rozsoleného sněhu. V některých částech kraje byly ráno sněhové přeháňky. Nový sníh například leží na silnicích na Chrudimsku, Vysokomýtsku a Lanškrounsku, informovali dnes silničáři v Pardubickém kraji.

Na západě Čech zůstává po ranním sněžení na promrzlých silnicích sníh, a může tak komplikovat dopravu. Zejména ve vyšších polohách a v otevřené krajině vznikají na silnicích sněhové jazyky, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

V Karlovarském kraji začalo sněžit časně ráno. Přestože sněžení nebylo intenzivní, sníh spolu se silným větrem zhoršuje sjízdnost silnic. Při teplotách kolem minus pěti stupňů je navíc málo účinný chemický posyp. Silničáři proto doporučují zvýšenou opatrnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám