Hlavní obsah

Řidič s maskou prasete se radarů nebojí, policie je na něj krátká

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražskou magistrálou se řítí stokilometrovou rychlostí. Míjí radar, který okamžitě udělá jeho snímek. Šofér auta si z toho ale hlavu nedělá. Policie je na něj krátká. Od ostatních řidičů se totiž liší tím, že za volantem vykukuje gumová hlava prasete.

Foto: Kateřina Severová, Právo

Masku prasete si koupíte do stovky v každém papírnictví.

Článek

Jen málokterý Čech neutrousil na adresu některého z šoférů prohánějícím se ulicemi města poznámku, že dotyčný řídí „jako prase“. Teď to pražští řidiči dotáhli až do úplného konce. Po ulicích metropole se prohánějí v gumových maskách domácích zvířat. Chrání se tak před radary policistů – nejen že se tak vyhnou trestu za překročení rychlosti, ale i jejich maskování je beztrestné.

„Naštvalo mě, že policie snížila rychlost na magistrále na padesát kilometrů za hodinu. Ale předepsaná nízká rychlost mi vadí i jinde. Rozhodl jsem se proto, že teď budu sedat za volant s gumovou maskou na obličeji,“ řekl Právu pod podmínkou anonymity jeden pražský řidič, který si každý den nasazuje, při cestě do práce a z ní, masku prasete. S ním i jeho přítelkyně, jež sedí vedle něj.

Nemohou mu dokázat, že řídil

Tachometr si při jízdě nehlídá, spáchaný přestupek ho netrápí, protože i když ho zachytí objektiv kamery radaru, trestu se bát nemusí. „Policie mě nemůže z přestupku obvinit. Nemá totiž důkaz, že jsem řídil právě já,“ upřesnil mladý šofér s tím, že zákon mu nezakazuje mít gumovou masku při jízdě v autě. „Jejím nošením nijak neohrožuji dopravní provoz,“ dodal.

S maskou řídí teprve od začátku ledna, zatím se s policejní kontrolou nesetkal.

Slova řidiče o beztrestnosti potvrzuje i samotná policie, které je v případě maskovaných řidičů v podstatě bezmocná.

„Porušení předpisů to není. Je obvyklé, že si šoféři kryjí tvář třeba stínítkem nebo čepicí, aby zabránili identifikaci. S tímhle jsme se ale ještě nesetkali,“ sdělila mluvčí městské policie hlavního města Jana Přikrylová. Právě strážníci se s přestupky za nedodržení rychlosti potýkají nejčastěji.

Policie: takového řidiče zastavíme

Mnoho zkušeností s tím, že by za volantem seděl řidič v masce pašíka nebo třeba opice, nemá ale ani státní policie. Prý by si však s maskovaným šoférem poradila.

„Policisté měří dodržování rychlosti v terénu. Kdyby policisté na podobného řidiče narazili, tak ho určitě zastaví. Už také z obavy z toho, zda nejde o pachatele loupežného přepadení,“ vysvětlil šéf pražské dopravní policie Pavel Švrčula.

Podle jeho slov policisté však nemůžou řidiče donutit sundat masku. „Tady jde o taktiku zásahu. Pokud by například musel podstoupit dechovou zkoušku, tak by si ji musel sundat,“ podotkl Švrčula.

I když policisty představa řidiče v gumové masce rozčiluje, u ostatních šoférů je prý tomu jinak. „Reakce většiny lidí je pozitivní. Smějí se na nás a přijde jim to vtipné,“ uzavřel pražský řidič.

Reklama

Související články

Skoro polovinu bodů dostali řidiči za rychlost

Za přestupky zařazené do bodového hodnocení má v Česku na svém kontě nějaký ten bod přes 660 000 řidičů. Přitom 41,4 procenta všech bodů dostali motoristé za...

Výběr článků

Načítám