Hlavní obsah

Riceová stále nemá čas přijet podepsat smlouvu o radaru

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová, jež původně měla v neděli v Praze podepsat smlouvu o radaru, stále ještě nenašla náhradní termín. Vyplynulo to z rozhovoru, který v neděli Právu poskytl její náměstek a šéfvyjednavač John Rood.

Článek

„Nemáme přesný termín. Stále na tom pracujeme,“ řekl Rood na otázku, zda se podpis uskuteční v první dekádě června, jak minulý týden naznačil premiér Mirek Topolánek. Znamená to, že to může být dřív i později.

Americký diplomat řekl, že podpisem mohou být vzhledem k zaneprázděnosti obou ministrů pověřeni i jiní činitelé. „Plán je stále takový, aby to byli ministři, avšak vzhledem k nárokům na jejich čas - ministryně Riceová má nyní například velmi nabitý program cest zvláště na Blízký východ - jsme to museli posunout“.

Připomněl, že Schwarzenberg plánoval koncem dubna cestu do Washingtonu, ale odložil ji ze zdravotních důvodů.

Diplomat odmítl spekulace, že za odkladem jsou jiné než časové důvody ministryně. „V této chvíli je to čistě otázka nalezení vhodného termínu,“ řekl s tím, že smlouva byla dokončena, jak bylo také oznámeno počátkem dubna na summitu NATO v Bukurešti, a od té doby proběhly procedury technického rázu předepsané v obou zemích včetně ověření překladu textu do češtiny za účasti právníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám