Hlavní obsah

Rezidenci exmanažera ČEZ hrozí demolice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špindlerovské rezidenci za desítky milionů korun bývalého šéfa akvizic ČEZ a politika ODS Vladimíra Schmalze hrozí demolice. Stavební úřad ve Vrchlabí zahájil začátkem března po téměř dvouletém šetření řízení o jejím odstranění.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Schmalzova rezidence nad Špindlerovým Mlýnem.

Článek

„Byly shledány důvody pro zahájení řízení o odstranění stavby. Stavba byla postavena v rozporu s vydanými povoleními,“ píše v odůvodnění úředního verdiktu šéfová Stavebního úřadu ve Vrchlabí Hana Vondrušková. Špindlerovský územní plán totiž podobné objekty na Schmalzově pozemku nepřipouští.

„Pozemek s předmětnou stavbou leží na ploše určené pro občanské vybavení, kde stavba pro rodinnou rekreaci není přípustná,“ píše se v oznámení o zahájení řízení. Na pozemku je možné postavit např. penzion nebo sportoviště.

Foto: Jan Hrouda/Euro, ČTK

Vladimír Schmalz na snímku z roku 2004

Vrchlabský stavební úřad rovněž konstatoval, že stavebník nedodržel stanovené vzdálenosti od hranice sousedního pozemku, nedodržel půdorys objektu a překročil počet podlaží stanovených pro stavby určené pro rodinnou rekreaci.

Pražská ODS se brání kritice: Džbán musel do dražby

Domácí

Podnět k zahájení řízení o Schmalzově nemovitosti podal Spolek Za rozumný rozvoj Krkonoš, podle něhož byla jeho rezidence koncem roku 2012 zkolaudována v rozporu se zákonem. Právu to potvrdil předseda spolku Milan Podolec.

Schmalz považuje svůj rekreační objekt ve svahu nad Špindlerovým Mlýnem za zcela v pořádku a verdikt vrchlabských úředníků ze začátku letošního března pokládá za řízenou šikanu vyprovokovanou znepřátelenými developery a Špindleráky.

Praha sobě: Převod Džbánu byl v režii ODS. Prošetřit

Domácí

„Pokud jde o naši nemovitost, jsem přesvědčen, že je vše v pořádku. Stavba je v souladu s pravomocnými rozhodnutími a povoleními, o tom jsem byl i ujištěn ze strany odborníků, kteří měli stavbu na starosti. Vše se v zahájeném řízení vysvětlí a vyřeší,“ sdělil Právu Schmalz, který může u stavebního úřadu podat žádost o dodatečné povolení stavby.

„Dokazování je plně na stavebníkovi, jenž musí prokázat, že stavba je v souladu s platnými předpisy,“ podotkla Vondrušková.

Reklama

Výběr článků

Načítám