Hlavní obsah

Rezervace Pálava se o hodně rozšíří

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PÁLAVA

Několikanásobné zvětšení rozlohy současné Biosférické rezervace Pálava bude možné již v polovině letošního roku. Schválení potřebných změn vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava v Mikulově Jiří Matuška vidí jako reálné.

Foto: Jan Vinduška

Ve Staročeské chalupě je vše připraveno k oslavě Štědrého večera. Na stole slavnostní pečivo, ozdobený stromeček, betlém...

Článek

Výměra rezervace se má zvýšit ze současných 83 plošných kilometrů asi na 280 kilometrů. Lokalita zahrne území Pálavy, prakticky celý Lednicko-valtický areál a lužní lesy na pravém břehu Moravy od Mikulčic až po soutok Moravy a Dyje. Poté, co předchozí vedení břeclavské radnice mělo k posunutí hranic rezervace k městu zásadní námitky, současní představitelé města rozšíření území podpořili. Podobně reagují zástupci dalších obcí.

"Jezdím po obcích, účastním se jednání zastupitelů a zatím se nám daří získávat jejich souhlas," řekl Právu Matuška. Věří, že komise pro biosférické rezervace při UNESCO v Paříži na červnovém jednání rozšíření hranice schválí. Iniciátoři ještě musí zajistit překlad všech podkladů a jejich doručení do sídla komise

Změní se i název

Spolu se změnou hranic se změní název rezervace. Správou CHKO požadované označení BR Pálava bylo na základě požadavků Lesů ČR rozšířeno na BR Pálava a Podluží.

Následně vznesl požadavek starosta Lednice Libor Kabát (SNK), aby byl do jména začleněn i Lednicko-valtický areál. Nakonec ale po konzultaci s odborníky bude chráněné území vystupovat pod označením Biosférická rezervace Dolní Morava. "Jinak by byl název neskutečně dlouhý. Dohodli jsme se však, že bude možné v závorce používat označení Pálava, LVA a Podluží," dodal Matuška.

Vyhlášení rozšířené rezervace podle Matušky nemá mít vliv na život obyvatel v oblasti. Naopak statut biosférické rezervace může odstartovat nebývalý rozvoj ekologického zemědělství, kde by se při hledání odbytu mohlo zohlednit místo vypěstování a výroby ekologicky čistých potravin.

Správní sídlo BR bude v Břeclavi. Lesy České republiky poskytnou prostory v budově lesního závodu poblíž centra města. Vyčlenění vedení BR mimo mikulovskou Správu CHKO Pálava bylo při rozhodování jednou z podmínek, daných vedením židlochovického závodu Lesů České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám