Hlavní obsah

Revoluci vyvolala podle Zemana fáma o smrti studenta, ne zásah na Národní třídě

Revoluční změny v roce 1989 byly podle prezidenta Miloše Zemana vyvolány fámou o smrti studenta Martina Šmída, nikoliv zásahem příslušníků Sboru národní bezpečnosti (SNB) na Národní třídě. Zeman to v sobotu uvedl při debatě se svým předchůdcem Václavem Klausem na konferenci 25 let kapitalismu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a jeho předchůdce Václav Klaus na konference 25 let kapitalismu v ČR

Článek

Zeman na otázku z publika zavzpomínal na 17. listopad 1989. Zákrok tehdejší policie nebyl podle prezidenta nestandardním masakrem a byla to jedna z mnoha tehdejších demonstrací. Lidé, kteří na tehdejší demonstraci nebyli, podle něj na ni vzpomínají jako na "krvavou řež".

"Prosím vás, každý, kdo někdy chodil na protistátní demonstrace, ví, že ho občas majzli obuškem. A to ještě ti dědci z lidových milicí, když dostali povel 'obušky k nasazení připravit', tak si je dali takhle na prsa a rozběhli se a my jsme jim utekli," řekl Zeman.

"Přátelé, nebyla to žádná krvavá řež, nebyl to žádný nestandardní masakr, byla to jedna z 'x' demonstrací," dodal. Skutečnou revoluci podle něj nastartovala až nepravdivá zpráva o smrti studenta Šmída, která v lidech vyvolala pozdvižení, protože přišla právě na výročí 17. listopadu 1939.

Zeman s Klausem se v debatě věnovali především ekonomickým tématům a změnám ve společnosti v uplynulých 25 letech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám