Hlavní obsah

Řeky na severu Čech stouply, povodně nehrozí

• Aktualizováno
Právo, ape

Po vytrvalém nočním dešti na severu Čech stouply během noci a soboty hladiny některých řek. Druhého stupně povodňové aktivity dosáhla po poledni Smědá na měřící stanici Předlánice, Řasnice ve Frýdlantu a Malé Labe v Horním Lánově. Prvního stupně povodňové aktivity dosáhla v Ústeckém kraji říčka Mandava ve Varnsdorfu.

Foto: Barbora Silná, Právo

Nedávné povodně v Libereckém kraji. Ilustrační foto

Článek

Situace by neměla být ale nijak vážná, Český hydrometeorologický ústav ráno odvolal páteční výstrahu před povodněmi. Pršet už by mělo jen málo, řeky by měly do večera klesnout k normálnímu stavu.

Hladina Smědé dosahovala v Předlánicích ve 13 hodin 239 centimetrů, limit pro 3. stupeň povodňové aktivity tam je přitom 240 centimetrů. Řeka poté ale začala klesat.

Hladina Řasnice vystoupala po poledni na 103 centimetrů, korytem protékalo přes osm kubíků vody za vteřinu, což je 15krát více než normálně. V noci zahrozila také Lužická Nisa v Liberci, kolem půlnoci vystoupala na 101 centimetrů, poté ale začala klesat. V 9 hodin ráno dosahovala 87 centimetrů a korytem řeky protékalo kolem 10 metrů krychlových za vteřinu, zhruba čtyřikrát více než ve čtvrtek ráno. Mandava ve Varnsdorfu a Jeřice v Mníšku překročily v sobotu dopoledne první povodňový stupeň jen zhruba o pět centimetrů.

Stoupaly také říčky Kamenice v Srbské Kamenici, Ploučnice v Benešově nad Ploučnicí i Bílina v Trmicích, prvního stupně povodňové aktivity ale nedosáhly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám