Hlavní obsah

Už nastal čas. Česko konečně požádá Německo o pomoc

Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý předal žádost šéfovi resortu Janu Blatnému (za ANO), aby vláda oficiálně požádala Německo o pomoc s covidovými pacienty. V nejbližších dvou týdnech totiž hrozí absolutní vyčerpání kapacity lůžek intenzivní péče. V nemocnicích je 6573 nakažených, rekordních 1329 z nich je ve vážném stavu. Černý to oznámil na úterní tiskové konferenci.

Kapacita lůžek intenzivní péče se blíží svému absolutnímu vyčerpání.Video: ČTK

 
Článek

„Kapacita lůžek intenzivní péče se blíží svému absolutnímu vyčerpání. Velká část naší republiky se dostane v nejbližších dvou týdnech fakticky do vyčerpání existující kapacity. Česká republika ještě v takové situaci nikdy nebyla,” varoval náměstek ministra Vladimír Černý.

Pan ministr má ode mě žádost, aby česká vláda formálně o tu pomoc požádala
náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý

Navrhl již proto ministrovi Blatnému, aby vláda oficiálně požádala Německo předběžně o zahraniční pomoc. Zatím se tak ještě nestalo, protože kapacita lůžek ještě nebyla z 90 procent vyčerpána, není to ovšem daleko.

TK ministerstva zdravotnictví 23. února 2021 k situaci v nemocnicíchVideo: Novinky

„Pan ministr má ode mě žádost, aby česká vláda formálně o tu pomoc požádala, jelikož je to nezbytná podmínka německé strany, aby začaly faktické převozy těchto pacientů,” prohlásil Černý. Po umísťování pacientů do Německa opakovaně volají nemocnice v Chebu či Sokolově, kde je situace v poslední době kritická.

Německo podle něj v současnosti oficiálně nabídlo, že je schopno převzít pouze devět českých pacientů. Bavorsko ale opakovaně, naposled před čtrnácti dny, mluvilo o tom, že je schopno přijmout stovku pacientů z ČR. „Mohu ukázat korespondenci od německé strany,” bránil se Černý s tím, že pro rozpory ve vyjádření obou stran ohledně nabídnutého počtu lůžek „nemá vysvětlení”.

Politici za to nemůžou, tvrdí Černý

Podle něj za neutěšený stav v nemocnicích nese vinu pandemie, nikoliv politici. „Je to nutné vnímat jako důsledek pandemie,” uvedl.

Za pondělí přibylo v Česku 11 233 nakažených, zhruba o 2300 více než před týdnem. V nemocnicích se s nákazou covid-19 aktuálně léčí 6573 nakažených, což je zhruba o 400 víc než k pondělnímu ránu, ve vážném stavu je rekordních 1329 hospitalizovaných. Protiepidemický index je na úrovni 75 bodů.

Na umělé plicní ventilaci je v současnosti 662 pacientů a připojeno na mimotělní oběh je jich 21. Oproti minulým dnům a týdnům je i zde nárůst.

Přehledně: Co se od čtvrtka změní

Domácí

Chybí personál

Podle Černého existuje několik možností, jak systém rozšířit v případě dalšího zhoršování situace. Jednou z nich je další navyšování lůžek na JIP, avšak potenciál to má velmi omezený. Hlavním problémem je totiž nedostatek kvalifikovaného personálu, kterého je v nemocnicích dlouhodobě nedostatek.

Zdravotnickým zařízením by pak podle Černého mohli vypomoci ambulantní specialisté či studenti zdravotnických škol. Další možností by mohlo být využívání lůžek v nestátních nemocnicích či převážení pacientů do zahraničí.

Kromě víkendu odhalují testy v posledních dnech pravidelně přes 10 000 nových případů nákazy, s níž se momentálně v ČR potýká přes 120 000 osob.

Vláda rozhodla, že od čtvrtka budou muset lidé nosit ve vnitřních prostorách, MHD a na místech s vyšší koncentrací lidí obecně povinně respirátor FFP2 nebo dvě přes sebe položené chirurgické obličejové roušky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Černý

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám