Hlavní obsah

Rekordně teplý konec roku ničí sezónu hoteliérům i vlekařům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zimu mimořádně vysoké teploty, které panovaly během letošního prosince, a s nimi spojený nedostatek sněhu na řadě míst, kde jindy leží bílá peřina, kazí hoteliérům a vlekařům sezónu. Obleva zhoršila podmínky pro lyžaře, volné kapacity hlásí i hotely, které jindy touto dobou praskají ve švech.

Foto: ČTK

Oteplení a dešťové přeháňky znemožňují v řadě areálů i technické zasněžování.

Článek

Podle statistik Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se letošní poslední měsíc zřejmě zařadí mezi deset nejteplejších prosinců od roku 1934. Atmosférická cirkulace, která do Česka žene teplejší oceánský vzduch, se pravděpodobně příliš nezmění ani začátkem příštího roku, uvádí předpověď.

To se projevuje především menším množstvím sněhu ve vyšších a středních polohách. V nížinách nenasněžilo téměř vůbec. České lyžařské areály tak zažívají spíše průměrnou návštěvnost. Sněhu je málo a navíc je vlhký. Některé vleky proto vůbec nejsou v provozu. Podmínky pro lyžaře by se měly od konce týdne postupně zlepšovat.

Krkonoše i Beskydy mají ještě volno

Zatímco v některých horských lokalitách je jako tradičně touto dobou již nemožné sehnat nocleh na silvestrovskou noc, jiná místa zatím obsazeno nemají. Týká se to například  Krkonoš. Ve Špindlerově Mlýně i v Peci pod Sněžkou je obsazenost zhruba devadesátiprocentní. I přes teplé počasí jsou všechny lyžařské areály jsou v provozu, na sjezdovkách v hlavních střediscích Krkonoš leží od 20 do 80 centimetrů sněhu.

Nepříznivé počasí a špatné podmínky pro milovníky zimních sportů značně naruší turistickou sezónu v hotelech v Beskydech. Místa, kde byly v minulých letech silvestrovské pobyty často vyprodány, mají jen několik dnů před koncem roku stále volné kapacity. "Pro hotel je to určitě ztráta, v minulosti jsme touto dobou mívali v hotelu tak 250 až 270 lidí," uvedl ředitel hotelu Petr Bezruč v Malenovicích na Frýdecko-Místecku David Siegelstein s tím, že po Novém roce už hotel tuto ztrátu jen těžko dožene.

V Libereckém kraji dokonce turisté kvůli nepříznivému počasí občas rušili pobyty. Velké hotely jsou už na konec roku ale vyprodané.

Volná místa mají také hotely a penziony ve středních Čechách. Jejich provozovatelé očekávají méně návštěvníků než loni, ubylo prý hlavně skupinových zájezdů. V řadě případů také klienti pobyty na poslední chvíli odřekli. Některá ubytovací zařízení budou kvůli slabému zájmu dokonce zavřena

Na jihu Čech sice hoteliéři hlásí na Silvestra obsazeno, přesto důvod k radosti nemají. Návštěvníci totiž přijíždějí většinou na krátkodobé pobyty. Od 1. ledna budou opět volné pokoje se slevami.

V Plzeňském kraji mají lyžaři poměrně jednoduchou volbu kam se vypravit na sjezdovky. Dobré podmínky jsou pouze na šumavském Špičáku, další skiareály, mezi nimi například Kašperské Hory, jsou kvůli nepřízni počasí prozatím mimo provoz. Většina penzionů a hotelů v Plzeňském kraji je ale na Silvestra vyprodána. Zatímco na Šumavě stále ještě mezi klienty převažují Češi, ostatní oblasti regionu poslední dny v roce vyhledávají hlavně Němci.

Anketa

Pojedete na hory?
Pouze pokud bude dost sněhu.
61,5 %
Jen na Silvestra.
7,7 %
V každém případě.
30,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5441 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám