Hlavní obsah

Řekněte poslancům, že církevní restituce nechcete, vyzve ČSSD veřejnost

– Praha
Právo, nig

Sociální demokracie vyzvala koaliční strany, aby odložily rozhodnutí o církevních restitucích až na září. Pak je ochotna ustoupit od obstrukcí, kterými chtějí brzdit jednání o tomto kontroverzním zákonu. Zástupci koaličních klubů se kvůli tomu v pátek dopoledne sešli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

„My chceme získat několik měsíců na to, abychom vedli debatu s koaličními poslanci,“ řekl Právu šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc. „A také aby veřejnost mohla navštívit každého poslance jednotlivě v jeho kanceláři a požádat ho o změnu jeho názoru a o podporu pozměňovacích návrhů,“ dodal.

Sociální demokracie vyzve občany, aby v co největší míře osobně poslance navštívili, aby jim dali najevo, že 80 procent lidí s restitucemi církví nesouhlasí. „Není to volební kampaň. Možná trochu nátlaková v tom dobrém slova smyslu, aby si poslanci koalice uvědomili, že jsou tu jen proto, že jsou voleni lidmi,“ dodal Tejc.

Gazdík: je to součást kampaně

Na to reagoval předseda klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. „My jsme trpěliví, žádná vláda v uplynulých dvaceti letech nebyla církevní restituce schopna vyřešit, tak jestli k nim technicky dojdeme o 14 dní, měsíc či dva později, není to to zásadní, na čem bychom to stavěli,“ řekl Gazdík.

Je přesvědčen, že to je součást předvolební kampaně ČSSD, která restituce vzala jako téma. „Až to bude, tak to bude. To může trvat půl roku, hlavní je, aby se schválily. O pozměňovacích návrzích jsme schopni diskutovat, ale ten hlavní princip, který byl dohodnut státem a 17 církvemi, upravovat nemůžeme,“ zdůraznil Gazdík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám