Hlavní obsah

Regulace noční práce žen?

Novinky, Petr Uhl

Na rozhodnutí vlády nepodpořit regulaci pracovní doby ve velkoprodejnách by nebylo nic divného. Jsme přece liberální stát, liberálnější než 15 starých států EU, které všechny, s výjimkou Švédska, pracovní dobu obchodů nějak regulují. Rozhodnutí vlády má ale úskalí. Hlavně proto, že je to vláda s velkým podílem sociálních demokratů, že lidovci, kteří v ní sedí, také nejsou žádní nelidové a že vláda rozhodla jednomyslně. Proti regulaci je výrazně jen ODS a US-DEU.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Noční práci žen omezoval Zákoník práce jen do roku 1994, tehdy s ní musely souhlasit odbory. Evropská sociální charta, přijatá v ČR v roce 2000, ukládá státu regulovat noční práci žen jen v průmyslu. Úmluva Mezinárodní organizace práce o noční práci (1997) zavazuje k ochraně nočních pracovníků a zvláště žen. Jaká opatření k naplnění těchto závazků vláda přijme? A jaké kroky učiní na ochranu protiprávně vykořisťovaných pracovnic velkoprodejen, často cizinek? I taková opatření by pomohla malým obchodníčkům v konkurenčním boji.

Zaplašíme-li paranoické podezření, že v klubku zájmů jsou zájmy obchodních řetězců ty hlavní a že mocná je jejich lobby, můžeme se ptát, zda riziko propuštění - prý až 15 tisíc zaměstnanců - je reálné a zda ho nevyváží důstojnější pracovní podmínky velkoprodejen a oživení obchodu v menších prodejnách do 200 čtverečních metrů, na něž by se zákaz noční a sváteční práce nevztahoval. A kolik lidí vlastně nakupuje v noci?

Liberální stát nemůže rozhodovat o tom, co mají občané v noci dělat, ideologické či náboženské důvody nemohou vést ke státní regulaci. Nemůže k ní vést ani odpor ke globalizaci, jíž je postupná likvidace maloobchodu symbolem.

Jestliže ale místopředseda vlády Martin Jahn hovoří o konkurenčních výhodách pro české velkoprodejny u rakouských a německých hranic, lze se tázat, zda to nebude platit i pro regulaci prostituce. Neomezované poskytování sexuálních služeb hned za hranicí je přece také v českém obchodním zájmu. Nejen lidovce, ale většinu Sněmovny by tato argumentace morálně a některé i vlastenecky asi pobouřila.

Poslanci navrhují zakázat i noční a sváteční provoz v zastavárnách, bazarech a sběrnách surovin. Snížila by se kriminalita, zloději by totiž nemohli "zboží" okamžitě prodat. Nonstop zastavárny, kam v noci někdo přinese i deset mobilů, je opravdu česká zvláštnost. Vláda ji odmítnutím návrhu zákona podpořila.

Celá otázka je složitá a je spíše věcí zvyku a kultury. Je podivné, že se česká vláda přiklonila k absolutní deregulaci, kterou vykazují nové unijní země - od Estonska až po Maďarsko. Je to pochopitelné, ještě před 15 lety jsme trpěli regulací všeho. Poslanecká sněmovna by mohla být ale uvážlivější a mohla by posunout naši zemi tam, kde chápou, že svoboda je nutně podmíněna i ochranou nejrůznějších zájmů i práv a že regulace může být a často bývá mravná a společensky prospěšná.

PRÁVO 18. listopadu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám