Hlavní obsah

Ředitel kontroluje studentům moč

Novinky, Pavel Peňás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Přijít do školy pod vlivem drog je na Integrované střední škole zemědělsko-manažerské v Chebu riskantní. Pokud totiž student působí dojmem, že není úplně "čistý", skončí u ředitele, který mu na místě provede test na obsah drog v moči.

Foto: Milan Turek

Sjezdovky jsou denně upravovány

Článek

Neobvykle důsledný postup má svá pravidla. "Pokud mi učitel takového studenta přivede, nejdřív se ho zeptám, jestli není nemocný. Teprve pak provedu test, přímo před ním a přesně podle návodu," popsal ředitel školy Jan Kot.

Pokud je výsledek pozitivní, ihned informuje rodiče. To, že jsou na škole prováděny testy na drogy, by přitom pro studenty ani rodiče nemělo být překvapením. Jsou na to upozorňováni při přijetí na školu i při třídních schůzkách. "Jen výjimečně se rodiče ozvou, že testy nechtějí. Pak nezbývá než jim říct, ať si dítě vezmou domů. Ale jsou naopak rodiče, kteří mě sami požádali o radu, kde tuto testovací soupravu získat a jak s ní zacházet," uvedl ředitel.

Pozitivní reakce na pozitivní test

Také studenti, kterým test drogy odhalil, to s odstupem času berou pozitivně. "Zkoušely jsme s kamarádkou kouřit marihuanu. Nejdřív jsem byla vysmátá, ale pak se mi udělalo zle a omdlela jsem," řekla jedna z přistižených studentek.

Doma následoval výprask. Od té doby prý trávu nekouřila. Ředitel by to stejně zjistil. "Pokud jde o takový lehčí případ, tak si je obvykle pozvu za dva měsíce znovu na test," říká Kot.

Studentům obvykle doporučí kontaktovat některé z preventivních center, někdy využije důtky. Jen v případech, kdy už žádná rada nepomůže, následuje vyloučení. "Můžu alibisticky říkat, že tu mám tři preventisty. Ale obava z testu je daleko účinnější. Máme tu 1150 žáků a do roka testy odhalí tak deset patnáct případů," konstatuje Kot.

"Studenti chodí na praxi do provozu, do fabrik, dělají se svářečkou, jezdí s náklaďáky. Nemůžu prostě připustit, aby se někomu něco stalo kvůli drogám," dodal ředitel.

Ředitelův postup má podporu

Testy ovšem nemohou dokázat přesně, kolik a jak často student drogy bere. "Testy dostupné v lékárně nejsou zcela přesné. Mají pouze orientační význam. Pokud by se měly drogy skutečně prokázat, muselo by následovat objektivní laboratorní vyšetření," uvedl primář oddělení soudního lékařství sokolovské nemocnice MUDr. Rudolf Macháček.

Podle advokáta Mgr. Josefa Havlíčka by taková kontrola žáků školy mohla kolidovat s některými předpisy. "Nicméně ředitel má právní odpovědnost za to, kdyby se někomu z nich něco stalo. Měl by udělat vše pro to, aby tomu zabránil," míní právník Havlíček.

Podobně i Petr Horký, náměstek hejtmana Karlovarského kraje zodpovědný za školství, kroky ředitele chebské střední školy podporuje. "Jsem pro to, aby měl ředitel školy samostatnou pravomoc a disponoval možností, jak zabránit studentům, aby chodili do školy pod drogami. A měl by využít všech dostupných prostředků, aby to zjistil," míní Horký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám