Hlavní obsah

Redaktor Práva a serveru Novinky.cz převzal Novinářskou cenu 2012

Prestižní Novinářskou cenu 2012, o které hlasovali čeští a slovenští čtenáři od 5. dubna do 17. dubna, převzal ve středu v pražském klubu Element redaktor Práva a serveru Novinky.cz Jindřich Ginter (38).

Foto: Petr Horník, Právo

Jindřich Ginter převzal Novinářskou cenu 2012.

Článek

Organizátorem ceny a slavnostního večera byla Nadace Open Society Fund Praha.

Hlasování se zúčastnilo přes 15 000 lidí, kteří vybírali z deseti kandidátů nominovaných odbornou porotou. Ginterovy články získaly 6210 hlasů, v souboji tak porazily sérii blogů Matěje Hollana o nelegálním hazardu uveřejňovanou časopisem Respekt, která skončila druhá. Třetí místo patří sérii videí o lidském mozku, kterou pro TV.sme.sk připravili slovenští novináři Pavel Graus, Lukáš Kodoň a Miro Šifra.

Ginter byl porotou nominován za sérii článků o kšeftování se starými dluhy. Vymahači z nezaplacených složenek v řádu desetikorun dokázali v úhrnu vyždímat podle odhadů stamilióny korun ročně. Po uveřejnění článků ministerstvo spravedlnosti odměny za právní zastoupení u malých dluhů snížilo zhruba o polovinu. Ústavní soud navíc pravil, že odměna vymahačům má být u tzv. bagatelních dluhů maximálně jen ve výši dvojnásobku dluhu.

„Jindřich Ginter ukázal konkrétní případy finančních pastí, do kterých se může dostat nic netušící občan, a tlak jeho článků nakonec přispěl ke snížení odměn pro vymahače,“ uvedl Robert Basch, ředitel Nadace Open Society Fund Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám