Hlavní obsah

Rathův spojenec Dolejš oznámil, že končí

Novinky, jov
Aktualizováno

Richard Dolejš, současný předseda středočeské krajské ČSSD a dlouholetý spojenec bývalého hejtmana Davida Ratha, na čtvrtečním jednání špiček regionální organizace podle zdroje Novinek oznámil, že na nové volební konferenci už nebude obhajovat svůj post a nebude kandidovat v podzimních krajských volbách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec ČSSD Richard Dolejš

Článek

Dolejš se rozhodl na jednání prosazovat plán na svolání volební konference počátkem července. Na tomto rokování má být podle jeho představ zvoleno nové vedení. Následně by byla schůze na týden přerušena a v mezičase by nové špičky sestavily návrh „obrozené“ kandidátní listiny. Konference by se pak znovu sešla a listinu by schválila nebo odmítla.

Dolejšův návrh byl na konferenci ve čtvrtek večer schválen s tím, že 4. července bude zvoleno nové vedení organizace a 12. července budou určeny změny na kandidátce.

Podle Dolejše by nové vedení mělo mít omezený mandát do února, kdy by bylo zvoleno definitivní. To dočasné by neslo odpovědnost za výsledek podzimních krajských voleb.

Právě sestavování nové kandidátní listiny se může stát kamenem úrazu. Dolejš totiž vyslovil požadavek, aby v čele nestál politik spojený s krajskou vládou. To vylučuje současnou hejtmanku Zuzanu Moravčíkovou. V rámci středočeské ČSSD se hovoří o tom, že by Dolejš rád viděl v čele kandidátky senátora a starostu Příbrami Josefa Řiháka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám