Hlavní obsah

Rathovi advokáti podali námitku proti ústeckým žalobcům

Advokáti obviněného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha zaslali v pondělí žalobcům námitku proti tomu, že případ dozoruje ústecké krajské státní zastupitelství. Potvrdil to jeden z obhájců Adam Černý.

Foto: rathdavid.cz

David Rath při prohlídce barokního zámku Buštěhrad

Článek

Rathovi právníci již dříve uvedli, že státní zástupci měli ve chvíli, když zahajovali trestní řízení, předat kauzu do Středočeského kraje. [celá zpráva]

V té chvíli již prý věděli, že údajná trestná činnost se týká zakázek a společností z tohoto regionu.

"Podali jsme námitku místní nepříslušnosti," uvedl Černý. Jeho kolega Roman Jelínek již minulý týden novinářům řekl, že nepředání případu místně příslušnému státnímu zastupitelství podle něj znamená, že dosavadní úkony policistů, žalobců a soudu by mohly být neplatné.

Pokud si prý nebyli ústečtí žalobci jisti, zda kauza náleží Středočeskému kraji, měli se obrátit na Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ). VSZ pak podle něj pravděpodobně mělo být o kauze informováno i z toho důvodu, že se jednalo o peníze EU.

Obhájci podali stížnost proti vazbě

Ústecká státní zástupkyně Lenka Baradáčová, která má případ na starosti, již dříve vysvětlila, že Nejvyšší státní zastupitelství jejímu úřadu postoupilo trestní oznámení, jež prvotně mělo vztah k Ústeckému kraji. Až další vyšetřování pak vedlo k veřejným zakázkám ve středních Čechách.

Obhájci již v Rathově kauze podali stížnost proti zahájení stíhání a proti vazbě, zatím však bez odůvodnění. Uvedli také, že odposlouchávání poslance mohlo být nezákonné. Zatím však podle Černého neměli advokáti možnost případ podrobně prostudovat, příkazy k odposlechům nebyly doposud odtajněny.

Ratha policisté zadrželi v polovině května s krabicí, v níž bylo sedm miliónů korun. Policie tvrdí, že se jednalo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Za přijetí úplatku hrozí poslanci v případě odsouzení až dvanáctileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám