Hlavní obsah

Rathova kandidatura do Sněmovny je ohrožena

Právo, alm, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath se možná neobjeví na žádné z kandidátek ČSSD do Sněmovny. Podle volebního řádu strany jsou totiž téměř vyčerpány možnosti, jak Ratha technicky dostat na některou z kandidátek.

Článek

Ministr se již dříve vyslovil, že by uvažoval o kandidatuře, pokud by mu ji ČSSD nabídla v místě ne příliš vzdáleném od jeho působiště - tedy v Praze nebo ve středních Čechách, kde Rath bydlí. Aby se ministr mohl dostat na volitelné místo krajské kandidátky, musela by ho nominovat některá z obvodních či okresních konferencí soc. dem.

Neudělala to však dosud žádná z nich a podle informací Práva se k tomu nechystá ani žádná ze tří zbývajících, které se konají ve čtvrtek a o víkendu. Rath v pondělí Právu řekl, že ještě o věci chce mluvit jak s premiérem Jiřím Paroubkem, tak s šéfem středočeské ČSSD Richardem Dolejšem. "Zatím nevím, uvidím, jak se to vyvine," řekl Právu Rath s tím, že vážnou konkrétní nabídku od ČSSD ještě nedostal.

Dolejš: lídrem ve středních Čechách bude Urban

Situaci ve středních Čechách Právu popsal Dolejš: "Osobně v neděli krajskému výkonnému výboru navrhnu, aby krajským volebním lídrem byl (ministr průmyslu a obchodu) Milan Urban."

Výbor sestaví i další pořadí kandidátů podle výsledků okresních primárek, věc pak posoudí krajská konference. Ta ještě může s navrženým pořadím zamíchat. Podle Dolejše však už na konferenci není možné na listinu dosadit někoho dalšího, kdo neprošel primárkami, a takovou pravomoc nemá předsednictvo ani ústřední výbor ČSSD.

Paroubek však Právu řekl, že možnosti, jak umístit Ratha na soc. dem. kandidátku, stále existují. "Je to věc jednání v nejbližších dnech," poznamenal premiér, který očekává, že se popularita ministra zdravotnictví brzy vyšplhá nad hranici 40 procent.

Reklama

Související články

Paroubek: Rath by mohl kandidovat za ČSSD

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) ve středu nevyloučil, že by se náměstek ministra zdravotnictví David Rath mohl objevit na kandidátce nejsilnější vládní strany....

Zeman: ČSSD by prospěla menšinová vláda

Expremiér Miloš Zeman (ČSSD) se domnívá, že dobrým povolebním řešením pro soc. dem. by byla její menšinová vláda. Řekl to v rozhovoru pro Právo. Ideálem...

Výběr článků

Načítám