Hlavní obsah

Rath ztuhl, když před ním policie otevřela krabici naditou penězi

Novinky, mak, val

U Krajského soudu v Praze se ve čtvrtek v rámci líčení v kauze Davida Ratha promítalo video z loňského zadržení tehdejšího poslance a hejtmana Středočeského kraje. Rath si tehdy z domu Kateřiny Pancové a Petra Kotta v Rudné u Prahy odnášel v igelitové tašce krabici od vína. Policisté ji před ním otevřeli a zjistili, že je plná peněz. Rath se nad tím podivoval.

Záznam nahrávky ze zadržení Davida RathaVideo: Novinky

 
Článek

„Co je v té igelitové tašce?“ uhodila policistka na Ratha chvíli poté, co jej před domem Pancové s Kottem zadržela a sdělila mu, že je podezřelý z trestného činu. „Mám za to, že víno,“ odvětil Rath, načež před ním policisté krabici otevřeli a ukázalo se, že je po okraj plná bankovek. „To je zajímavé,“ reagoval viditelně otřesený Rath.

Celá akce trvala podle záběrů jen několik minut a obešla se bez většího povyku. Rath vyšel z domu v Rudné u Prahy, přistoupila k němu policistka a oznámila, že je podezřelý ze spáchání trestného činu. Tehdejší poslanec byl zpočátku překvapený, pak mu začaly tuhnout rysy ve tváři.

Policistka si od zkroušeného politika vyžádala občanský průkaz, ten zatím položil igelitovou tašku, kterou si nesl z domu, na zem. „Máte nárok požadovat, aby byl váš právník přítomen při vašem výslechu,“ poučila ho policistka. Poté zavolala dozorovému státnímu zástupci a oznámila mu, že Rath má u sebe úplatek.

Následně požádala o provedení domovní prohlídky, která zřejmě během okamžiku započala, neboť v pozadí se začaly ozývat výkřiky. Jednalo se o Útvar rychlého nasazení, který vnikl do domu Pancové a Kotta.

David Rath se vyjadřuje k nahrávce svého zadrženíVideo: Novinky

Stál opřený o garáž, bílý jako stěna

Rath v prvních chvílích tvrdil, že neví, proč je zadržen, a před policistkou se oháněl poslaneckou imunitou, přičemž hovořil velmi potichu. Policistka mu odpověděla, že byl zadržen kvůli penězům, které přijal jako úplatek. Mezitím policisté ověřovali jeho totožnost a zajistili jeho osobní věci: mobilní telefon, klíč od auta, peněženku.

Poté, co před Rathem policisté otevřeli krabici od vína, zaměřili se na brašnu, kterou měl politik u sebe. Našli v ní kolt, propisku, teleskopický obušek a zbrojní průkaz. Zdrcený poslanec stál mlčky opřený o garáž, bílý jako stěna.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath (ČSSD)

Policisté pak vyfotili nalezené předměty, zalepili krabici s penězi, kterou vložili do pytle a zapečetili. Rath je mezitím zpovzdálí pozoroval, těkal očima a jednou se něčemu zasmál. Policistka, která jej jako první před domem oslovila, pak Ratha poučila jako zadrženou osobu: „Máte právo na advokáta. Máte povinnost poslechnout členy eskorty. V opačném případě budou nuceni použít donucovacích prostředků.“ Následně jej naložili do auta. Do té doby mu přitom nenasadili pouta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám