Hlavní obsah

Rath se v Ruzyni začne seznamovat se spisem, Kotta převezli na Pankrác

Právo, Radim Vaculík

Po obviněném poslanci Davidu Rathovi převezla Vězeňská služba ČR do Prahy kvůli skončenému vyšetřování případu také dalšího z hlavních aktérů kauzy, Petra Kotta. Zatímco Rath strávil Vánoce v ruzyňské vazební věznici, Kott podle informací Práva skončil za mřížemi na Pankráci, aby se nemohl se spoluobviněným potkat.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí Davida Ratha od soudu

Článek

U obou nařídil jejich přesun z věznic ze severu Čech dozorový státní zástupce Petr Jirát. Důvodem je skutečnost, že právě tento týden začalo seznamování obviněných s rozsáhlým vyšetřovacím spisem a bylo by časově i finančně náročné jim ho vozit mimo Prahu. Rath by měl spis dostat do cely již v úterý, Kott zřejmě v druhé polovině týdne.

„Příkaz k přesunu pana Kotta do jedné z pražských věznic jsem dával hned po Novém roce, a to kvůli seznamování se spisem. Psal jsem jim, že to musí být realizováno k 9. lednu,“ řekl v pondělí Právu Jirát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Kott patří k obviněným v korupční kauze spojené s poslancem Davidem Rathem. Policie ho přiváží do Dlažděné ulice.

Vazební důvody u Ratha trvají

Rathovi obhájci se mezitím znovu pokusili novou žádostí o propuštění dostat svého klienta z vazby na svobodu, ale opět neúspěšně. „V případě obviněného Ratha bylo 2. ledna rozhodnuto o zamítnutí jeho žádosti s tím, že nadále pro něj platí oba vazební důvody, tedy hrozba možného útěku a pokračování v trestné činnosti,“ uvedl v pondělí mluvčí Okresního soudu Praha-východ Jiří Wažik.

Doplnil, že obviněný podal proti závěrům soudu okamžitě stížnost, kterou se bude opět zabývat nadřízený středočeský krajský soud. Poprvé jim nevyhověl. V případě další z hlavních postav celé aféry Kateřiny Pancové už soud podle mluvčího rozhodl na konci loňského roku s tím, že ji také nadále ponechává ve vazbě.

Stejný osud potkal minulý týden i Kotta, který se rozhodování nechtěl zúčastnit, a tudíž padl verdikt neveřejně.

Podle zjištění Práva soud rovněž ponechal obviněného ve vazbě, o čemž svědčí i fakt, že nyní sedí v pankrácké cele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám