Hlavní obsah

Rath rozhodne, zda odvolá šéfa brněnské nemocnice

Právo, Novinky, ČTK, Václav Pergl, Jan Trojan
PRAHA/BRNO

Ministr zdravotnictví se ve středu rozhodne, zda odvolá ředitele Fakultní nemocnice v Brně Jana Buriana. Rath tak reagoval na informace samotného Buriana, že jej ministr odvolal z funkce.

Článek

"Je to nesmysl. Nevím, jak tento šum vznikl. Jediné, co v úterý bylo odvoláno, byla schůzka Buriana se mnou. To je všechno. Teprve ve středu se rozhodnu, zda ředitele FN Brno Jana Buriana odvolám, nebo ne," řekl Právu Rath.

Burian řekl, že se o svém odvolání dověděl od Rathovy sekretářky před branou ministerstva, kam mířil na schůzku s Rathem. "Jeho sekretářka mi volala, že jsem byl odvolán a mohu se vrátit do Brna," řekl Právu Burian. Nejprve prý byla schůzka s Rathem o půl hodiny odložena a později mu sekretářka řekla, že je odvolán, a schůzka tudíž nebude.

Měl pokárat podřízeného za kritiku Ratha

Spor mezi Burianem a Rathem nabral na obrátkách už v pondělí, kdy Burian byl u ministra ohledně pracoviště hemato-onkologie Fakultní nemocnice v Brně, kde její přednosta profesor Jiří Vorlíček uvedl, že nejsou peníze na nejmodernější léky pro pacienty s rakovinou. Burian po této schůzce ale řekl, že o jeho odvolání se na této schůzce nehovořilo.

Celou kauzu odstartoval minulou středu právě profesor Vorlíček, který je zároveň předsedou České onkologické společnosti a současně pracuje v brněnské fakultní nemocnici. Ten na tiskové konferenci prohlásil, že je nedostatek peněz na nejmodernější léky pro nemocné rakovinou, a tak noví pacienti je nemohou dostat. Burian se měl od jeho prohlášení distancovat, což odmítl. Řekl, že Vorlíček mluvil jako předseda onkologické společnosti a není v Burianově kompentenci jej za to kárat.

Rath okamžitě poslal na pracoviště Vorlíčka do Fakultní nemocnice v Brně bleskovou kontrolu, která odhalila, že Vorlíček stanovení limit peněz ještě ani nevyčerpal a vrátil 2 milióny korun, za což jeho pracoviště dostalo odměnu 150 000 korun.

Vorlíček ale reagoval tak, že si stojí za svým prohlášením. "Vím, o čem mluvím, protože denně léčím nemocné s rakovinou. Nemohu hlídat každou tisícikorunu," řekl Právu Vorlíček.

Rath ovšem soudí, že za vším jsou farmaceutické firmy, které vyrábějí nejmodernější léky na rakovinu a že profesora Vorlíčka svým způsobem zneužily.

Více peněz na rakovinu

Přesto celá kauza měla už jeden pozitivní výsledek. V pondělí bylo na ministerstvu zdravotnictví rozhodnuto, že více peněz na léčbu rakoviny dostane 18 onkologických center a každý nový pacient, který by měl nejmodernější léky dostat, je mít bude, protože pojišťovna terapii nasmlouvá přímo s onkologickými centry. Tak by se vlastně i uskutečnila myšlenka profesora Vorlíčka, aby léčba rakoviny byla soustředěna do 18 center a ne jako dosud do 200 pracovišť.

"Kdo léčí rakovinu často, léčí ji dobře," řekl Právu profesor Vorlíček s tím, že pacienti si budou muset zvyknout, že za léčbou rakoviny budou jezdit do vzdálenějších míst. Tato léčba však bude vysoce kvalitní a účinná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám