Hlavní obsah

Rath rezignoval na funkci hejtmana i členství v ČSSD

– Praha • Aktualizováno

Obviněný poslanec David Rath rezignoval na svůj mandát krajského zastupitele a tím přišel o post středočeského hejtmana. Novinářům to ve středu odpoledne řekl jeho náměstek Robin Povšík, který následně potvrdil, že Rath rezignoval i na členství v ČSSD. Vedením kraje byla pověřena dosavadní hejtmanova náměstkyně pro oblast majetku Zuzana Moravčíková (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Stínový ministr zdravotnictví David Rath

Článek

"Podle informací úřednického aparátu dal pan Rath pokyn, který vede k jeho rezignaci,“ řekl Právu náměstek hejtmana Robin Povšík (ČSSD). Podle zdroje Práva Rath už rezignaci podepsal.

Svědci líčí průběh Rathova zadrženíVideo: Novinky

Kolem 13. hodiny byl hejtman za doprovodu policie na úřadu. Podle informací Práva tam podal oficiálně rezignaci. Odpoledne pak vedení středočeské ČSSD řešilo jeho nástupce jak v aktuálním složení zastupitelstva, tak na kandidátce do podzimních voleb.

Rath by měl být převezen do věznice v Litoměřicích.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zuzana Moravčíková (ČSSD)

Moravčíková, která byla pověřena vedením kraje, bude i lídrem stranické kandidátky pro podzimní krajské volby. Moravčíková podle České televize chce ze všeho nejdříve  prověřit kauzu opravy buštěhradského zámku.

Vzdejte se poslaneckého mandátu

Středočeská ČSSD se ve středu připojila k výzvě stranického vedení a apelovala na Ratha, aby se vzdal i poslaneckého mandátu. "Všichni dotčení sociální demokraté by ihned měli pozastavit členství, jinak o něm rozhodne předsednictvo v pátek," uvedl již v úterý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Rezignační dopis hejtmana Davida Ratha
Vážená paní náměstkyně, tímto Vás pověřuji, abyste do doby, než dojde k volbě nového hejtmana Středočeského kraje nebo než pověří Zastupitelstvo Středočeského kraje výkonem pravomocí hejtmana některého z členů Rady Středočeského kraje, zastupovala Středočeský kraj navenek a svolávala a řídila jednání Rady Středočeského kraje. Dále se vzdávám ke dni 16.5.2012 od 15,00 funkce hejtmana Středočeského kraje a odstupuji z funkce člena Zastupitelstva Středočeského kraje. Přeji Vám klidné měsíce do krajských voleb, které vyberou nové členy Zastupitelstva Středočeského kraje. Na vědomí: členové Rady Středočeského kraje a členové Zastupitelstva Středočeského kraje
zdroj: ČTK

Rath byl v úterý obviněn z přijetí úplatku. Bezprostředně po zadržení u sebe měl podle policie sedm miliónů korun. Soudce na něj ve středu uvalil vazbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám