Hlavní obsah

Rath pokřtil knihu o politicích s gumovým Bendlem, Julínkem a Cikrtem

– Praha
Právo, Novinky, ČTK, Jan Rovenský

Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) ve středu v Lidovém domě společně s gumovým místopředsedou ODS Petrem Bendlem, exministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem a jeho bývalým mluvčím Tomáš Cikrtem pokřtil svou knihu Významní čeští pravicoví politici.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Středočeský hejtman David Rath s maskami (zleva) Tomáše Julínka, Tomáše Cikrta a Petra Bendla pokřtil svou knihu Významní čeští pravicoví politici.

Článek

Kapitolu o každém z šestnácti politiků doplňují kromě Rathových postřehů výroky dotyčného, a co o něm napsala média. „Vše, co jsem napsal, by se nemělo brát stoprocentně vážně, ale i jako nadsázka. Jde o můj čistě osobní pohled na pravicové politiky,“ uvedl Rath a přiznal, že některé postřehy mohou mít „charakter drbů“.

Na dotaz Práva, podle čeho si šestnáct zástupců pravice vybíral, odpověděl: „Chtěl jsem popsat vedení ODS a TOP 09 a všechny politiky, kteří se zapsali do paměti lidí.“

Jedním z popisovaných pravicových politiků je i někdejší místopředseda ODS Miroslav Macek, který Rathovi dal v roce 2006 facku na sjezdu stomatologické komory. O pomyslné vrácení políčku však prý nyní nejde. „Macka nelze opominout, protože vtiskl tvář dnešní ODS,“ podotkl Rath.

Špatně se mu prý psalo o Vodrážkovi, dobře o Topolánkovi a Klausovi

Středočeský hejtman přiznal, že se mu dobře psalo o expředsedovi ODS Mirku Topolánkovi či prezidentovi Václavu Klausovi, naopak nejhůř hledal inspiraci u 1. místopředsedy ODS Davida Vodrážky. Tu mu prý hlavně dodal Topolánkův výrok o blbovi z Horní Dolní.

Před medailonky svých politických oponentů vložil vlastní - sám sebe v něm označil za "socanského bitkaře".

Zahajuje kapitolou věnovanou Bémovi s podtitulem Levná Opencard. Následují Bendl - Prodavač nemocnic, Julínek - Regulační Tomáš, ale také prezident Václav Klaus - Vrtošivý bůh, šéf ODS Petr Nečas - Suchar - spasitel a lídři TOP 09 Miroslav Kalousek - Padákový špiritus a Karel Schwarzenberg - Schlafenberg.

Kalouskova politická genialita prý stojí za tím, že Karel Schwarzenberg se stal jako populární osobnost předsedou TOP 09, i když jeho vlastní názory na politiku "známé nejsou, na rozdíl od jeho vztahu k ovocným knedlíkům".

Bém psal pohádky o "Pazdrátkovi" a "Přetrhdílovi" 

Na předvolební literaturu vsadila i dvojka pražské kandidátky ODS a primátor Pavel Bém, který napsal knihu pohádek karikující dění v české politice. Bém odmítl vysvětlit, které konkrétní politiky jednotliví hrdinové zastupují.

Nicméně v postavě „rozložitého až rozsochatého“ hejkala Pazdrátka lze spatřovat předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. V pohádce „Mstivý obr Přetrhdílo“ si zase primátor zjevně vyřizuje účty se svým stranickým konkurentem Mirkem Topolánkem.

Kniha vyšla v nákladu tisíce výtisků, na knihkupeckých pultech však k dostání nebude. Běm ji hodlá rozdávat dětem na svých volebních mítincích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám