Hlavní obsah

Rath pohrozil šéfce VZP Musílkové policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath ve čtvrtek vyhlásil na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) nucenou správu. Ještě ten den večer nařknul ředitelku Jiřinu Musílkovou, že s nuceným správcem nespolupracuje. Hrozí jí policií, pokud v tom bude pokračovat. Musílková naopak tvrdí, že jí Rath ve středu nabídl, že pokud rezignuje, stát jí zařídí jiný, dobře placený post.

Článek

"Paní ředitelka se pokouší svolat správní radu, ale činí tak protizákonným způsobem," uvedl ministr. Právě správní rada má v kompetenci navrhnout odvolání ředitelky Poslanecké sněmovně.

Podle Ratha Musílková o svolání správní rady neinformovala nuceného správce Antonína Pečenku. "Dělala to za jeho zády," řekl Rath. Dodal, že pokud by v tom šéfka VZP pokračovala, musel by se prý obrátit na policii, aby se poradil, zda v situaci, kdy někdo maří úřední rozhodnutí, není naplněna skutková podstata nějakého trestného činu.

Musílková uvedla, že o svolání správní rady ji telefonicky požádal její předseda Richard Schwarz, který je na zahraniční dovolené. "Požádal, abych mu napsala dopis. Dala jsem ho nucenému správci k podpisu, ale nepodepsal ho s vysvětlením, že předseda je v zahraničí," řekla.

Musílková: Rath mi nabídl trafiku

Ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřina Musílková tvrdí, že jí ministr zdravotnictví David Rath ve středu nabídl za odstoupení z funkce jiný, dobře placený post. Řekla to stanici Radiožurnál.

Ministr si ji prý ve středu předvolal a položil jí na stůl dvě nabídky. "Buď mu dám abdikaci včera do rukou a stát se postará nějakým 'pašalíkem' o moji budoucnost, anebo bude nucená správa, a dnes vidíte výsledek," uvedla šéfka VZP.

Paroubek: správní rada odvolání navrhne

Rath a posléze i premiér Jiří Paroubek vyzvali ve čtvrtek Musílkovou k rezignaci. [celá zpráva] Ta to ale odmítla. Odvolat ji může pouze Sněmovna na základě návrhu správní rady pojišťovny. "Správní rada bude rekonstruována a ten návrh tam padne," řekl v podvečer stanici BBC premiér.

Musílková tvrdí, že k rezignaci není důvod a pokud má být odvolána, ať je to právní cestou.

Všeobecná zdravotní pojišťovna má dluh deset miliard korun. Rath tvrdí, že je to kvůli špatnému hospodaření, za což nese odpovědnost právě Musílková. Ta se brání tím, že pojišťovna dostává málo peněz. Na starosti má přitom pacienty, za něž vydává nejvíce peněz, například staré lidi.

Podle Ratha Musílková nespolupracuje

Musílková odmítla také Rathovy výtky, že s nuceným správcem nespolupracuje. "Velkoryse jsem mu nabídla kancelář se sekretariátem," ohradila se. Podle Ratha nastal problém, když nucený správce požádal ředitelku o smlouvy a faktury. "Zatím mu nic nedodala, uvidíme, co dodá v pátek," řekl Rath a podotkl, že ředitelka by "měla začít mít rozum a spolupracovat".

Podle ředitelky je ve VZP zvykem, když někdo něco žádá, a to musí i nucený správce, musí to být písemně. Musí být zaprotokolováno, co se vydává. "To se dělá vždy. Nikdo tady žádná řešení nemaří," zdůraznila Musílková.

Dodala, že celé situaci nerozumí, podle ní je vše v osobní rovině. Rath ještě jako prezident České lékařské komory označoval Musílkovou za viníka propadu VZP a hrozil, že vyvolá řízení, aby byla z funkce odvolána.

Reklama

Související články

Opozice se podivuje nad nucenou správou VZP

Občanští demokraté nesouhlasí s postupem ministra zdravotnictví Davida Ratha, jenž v čtvrtek dopoledne zavedl nucenou správu nad Všeobecnou zdravotní...

Výběr článků

Načítám