Hlavní obsah

Rath pár hodin po nástupu odvolal vedení pěti nemocnic

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nově zvolený středočeský hejtman David Rath odvolal ještě v pondělí večer šéfy pěti nemocnic. Představenstva vyměnil v zařízeních v Benešově, Kolíně, Kladně, Mladé Boleslavi a Příbrami.

Foto: Radek Plavecký, Právo

David Rath nečekal s prvními změnami dlouho.

Článek

Odvolaní členové jejich vedení jsou z tak rychlého postupu překvapení. „Dalo se to čekat, rada na to má právo, ale že to bude tak rychle, to je zarážející. Navíc o tom, že nás odvolají, s námi nikdo nemluvil a dozvídáme se to z médií. Kdyby jednali slušně, tak bych čekal věcnou vzájemnou debatu o záměrech,“ hodnotil odvolaný člen představenstva a zástupce ředitele kladenské nemocnice David Homer.

Někteří odvolaní šéfové nemocnic se cítí dotčeně. „Uráží mě způsob, jakým nás odvolali,“ řekl Právu předseda představenstva a ředitel benešovské nemocnice Miroslav Petrík. „Nikdo nás nekontaktoval, nechtěli předložit na stůl jediný argument o hospodaření a chodu nemocnice, nikdo nechtěl nic slyšet. To je alibismus, neprofesionalita a smutný začátek funkce Davida Ratha,“ hodnotil Petrík první krok krajské rady.

Podle odvolaného předsedy představenstva příbramské nemocnice Romana Bočka je dobře, že rada kraje učinila tento krok rychle. „Pro nemocnici i lidi je nejhorší nejistota. Rath tenhle krok avizoval už před volbami, takže se to dalo čekat a nebylo by pro nikoho dobře, aby se tahle nejistá situace prodlužovala,“ domníval se Boček.

Podle něj by během úterý měli přijet lidé z kraje a převzít oficiálně vedení nemocnice. „Zatím nevím, kdo to má být,“ dodal Boček.

Nemocnice fungují setrvačností

Bez odvolaného vedení zatím nejsou nemocnice paralyzované a fungují setrvačností. „Pár dní to takhle může fungovat, ale kdyby to bylo týden nebo déle, mohl by nastat problém. Je třeba podepisovat faktury, objednávky materiálu a řídit chod nemocnice. Pár dní naštěstí nemocnici neparalyzuje a zatím normálně funguje,“ potvrdil Homer.

Nemocnice pod politickým vlivem

Odvolání představenstev odůvodnil Rath tím, že chce začít plnit jeden z předvolebních slibů a zrušit poplatky v krajských nemocnicích. Vyměnit ředitele chce proto, že jsou podepsáni pod podezřelými smlouvami na privatizaci částí nemocnic a provozů. Nově jmenovaná představitelstva mají být apolitická. Ve stávajících byli podle ČSSD lidé spojení s ODS.

Obdobný krok, jaký udělalo nyní nové vedení kraje udělal před pár lety i Bendl, který se svým vedením kraje když převzal od státu krajské nemocnice, vyměnil v nich ředitele a do čela nemocnic se postavili často členové ODS nebo její příznivci.

Mezi odvolanými tak je nyní například bývalý ředitel a nyní člen představenstva mladoboleslavské nemocnice Raduan Nwelati, který je nyní primátorem za ODS a také členem krajského zastupitelstva za tuto stranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám