Hlavní obsah

Rath neunesl kritiku a poslal Nečase ke zpovědi

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prohlášení ministra vnitra Martina Peciny, který shledal proplácení zdravotnických poplatků v krajských zařízeních jako závadné, vzbudilo ve Sněmovně prudké emoce. Místopředseda ODS Petr Nečas nejprve zkritizoval krajské hejtmany ČSSD za vedení "asociální" politiky, načež ho "hejnec" David Rath poslal ke zpovědi. Nečas Ratha nazýval "hejncem" podle spojení funkcí hejtmana a poslance, což je podle něj nový druh politického živočicha.

Článek

Nečas uvedl, že hejtmani ČSSD v čele s Rathem nezákonně vynakládají peníze a prostředky jim potom chybí na potřebné věci typu financování sociálních služeb. Připomněl, že před čtyřmi lety dávaly kraje na dotace do sociálních služeb 1,5 miliardy, zatímco loni kraje daly jen 600 miliónů.

"Vyhazují peníze na projekty typu proplácení zdravotních poplatků, jízdného zadarmo apod,“ narážel Nečas na Rathova opatření. "Pokud tuto asociální a protizákonnou politiku chtějí prosazovat poslanci sociální demokracie, tak je to velmi zajímavé,“ dodal Nečas. 

Deset zdrávasů a dvacet otčenášů

Na to reagoval místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach s tím, že Nečas "oblbuje“ lidi. Podle něj totiž zmíněný systém nastavili hejtmani ODS. Nečas poté zopakoval, že snížení výdajů na sociální služby je nepřijatelné.

Rath vzápětí nařkl exministra práce a sociálních věcí Nečase, že snížil dotace krajům na provoz domovů důchodců o desítky procent kromě Prahy, kde vládne ODS. "Nemaťte tady lidi o poplatcích. Začal jste zneužívat svoji funkci," hřímal hejtman a poslanec a Nečasův postup označil za sprosťárnu. "Jde nám jen o udržení stejného principu pro všechny. Měl byste se maximálně stydět," dodal.

Nečas se bránil tím, že dal na sociální služby dvojnásobný objem peněz oproti minulým vládám. Chtěl, aby Středočeský kraj poskytoval na sociální věci tolik peněz jako v roce 2005. "Je prostě neobhajitelné, aby pan hejnec Rath tady bez mrknutí brvou hlásal, že má na protizákonné kroky, a současně říkal, že nemá peníze na ty skutečně sociálně potřebné,“ kritizoval Ratha Nečas.

V reakci na to nejprve Rath ironicky pochválil Nečase za novotvar, "jakýsi nečasotvar“, pak ale zdůraznil, že navýšení financí prosadila vláda ČSSD. "Že vám není hanba! Já jsem myslel, že jste křesťan a že křesťané nelžou. Asi budete muset do zpovědnice a deset zdrávasů a dvacet otčenášů,“ káral Rath bývalého ministra.

"Já samozřejmě nechci, aby předmětem bylo náboženské přesvědčení,“ odrazil útok Nečas s tím, že zákon ČSSD přesouval na péči sedm miliard, zatímco jemu se za jeho hospodaření podařilo vymezit přes dvacet miliard. 

Škromach nato zopakoval, že Nečas lže, "protože nemluví pravdu“. "Až doteď jsem měl pana Nečase za slušňáka, myslím si, že tím, co tady předvádí, se posouvá do řad sládkovců a podobných lidí, bohužel,“ zalitoval Škromach. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám