Hlavní obsah

Rath chce dát zadluženým nemocnicím 350 miliónů

– PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) se společně s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) dohodl, že o oddlužení některých nemocnic rozhodne vláda jako celek. Rath hodlá oddlužit nemocnice zaplacením až dvou miliard korun, první částkou by mělo být do konce týdne 350 miliónů korun. Sobotka ale trvá na tom, aby šéf zdravotnictví našel nejméně polovinu této částky ve svém resortu.

Článek

Ministr Rath si přeje, aby do třech nejzadluženějších nemocnic putovalo do konce týdne 350 miliónů korun.

Šéf zdravotnictví v neděli řekl, že by chtěl fakultní nemocnice oddlužit ještě do červnových voleb. "Ministr Rath předloží do vlády návrh, kterým se uvolní potřebné prostředky pro fakultní nemocnice," sdělila výsledek schůzky se Sobotkou mluvčí ministerstva financí Petra Krainová.

Kvůli vysokým dluhům již nechtějí distributoři dodávat léky třem nejzadluženějším fakultním nemocnicím. Bez dodávek se se tak ocitly pražská Thomayerova nemocnice, Bulovka a brněnská nemocnice U svaté Anny.

Za léky tři nemocnice, které jsou pod správou ministerstva zdravotnictví, dluží 400 zhruba miliónů korun, ovšem částka se může navýšit o úroky z prodlení. Rath řekl, že jeho ministerstvo by mělo mít na pomoc nemocnicím brzy k dispozici aspoň 280 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám