Hlavní obsah

Rath chce, aby policie prošetřila některé výdaje VZP

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident České lékařské komory, který je dlouhodobým kritikem největší zdravotní pojišťovny v zemi - VZP, chce, aby policie prošetřila některé výdaje této pojišťovny. Podle Ratha jsou některé peníze vydané pojišťovnou sporné. Pojišťovna to ale razantně odmítá.

Foto: Zlínský zámek o.p.s
Článek

"Máme alarmující materiály, které upozorňují na určité nesrovnalosti a nehospodárné nakládání s penězi ve VZP. Jde o stovky miliónů korun. Předáváme tyto podklady speciálním útvarům policie, které mají na starosti vyšetřování komplikované hospodářské kriminality," řekl Právu ve čtvrtek Rath.

Upřesnil, že jde například o vydávání časopisu Pohoda pro pojištěnce VZP, který má stát ročně sto miliónů korun, ale stačila by polovina, dále o akci Mořský koník, což jsou ozdravné pobyty dětí u moře a některé "další sporné aktivity."

Podle Ratha někteří lidé, kteří se deklarují jako opozice vůči vedení České lékařské komory, mají od VZP různé výhody např. výhodnější smlouvy, které nejsou nabízeny ostatním.

"Nic takového neexistuje. Je to nesmysl," oponuje Rathovi mluvčí VZP Jiří Suttner. Podle něj VZP má právo i na vydávání časopisu a nabídka byla jako nejvýhodnější vybrána ve výběrovém řízení.

Od VZP odcházejí pojištěnci

Výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček ve čtvrtek Právu oznámil, že počet pojištěnců zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven narostl za první pololetí letošního roku téměř o 110 000.

"Trvá nepřetržitý přechod pojištěnců VZP k ostatním zdravotním pojišťovnám. Od roku 1998 je to téměř milión klientů," prohlásil Gajdáček. Podle něj zaměstnanecké pojišťovny platí lékařům včas a to je i jeden z důvodů proč občané mění VZP za jinou pojišťovnu.

Za vším ale může být i konkurenční boj pojišťoven a napojení některých lékařů na některé pojišťovny. Pak totiž dochází k tomu, že lékaři sami doporučují, aby se klienti od VZP přehlásili k jiné pojišťovně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám