Hlavní obsah

Ransdorf hájil Asada jako garanta sekulární Sýrie, IS je podle něj dítkem USA

Praha

Otázce migrantů se věnovali v nedělní diskusi v České televizi ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf, který hájil spiklenecké teorie a viděl za válkou v Sýrii ruku USA, jejímž dítkem je Islámský stát. Za jediného garanta stabilní a sekulární Sýrie považuje syrského prezidenta Bášara Asada.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Miroslav Ransdorf u Krajského soudu v Plzni

Článek

K vlně migrantů Ransdorf uvedl: „Ten proces není spontánní, je řízený, řídí ho americké a turecké tajné služby. USA se dlouho snažily zlikvidovat režim Bašára Asada. Natahali tam lidi z Afghánistánu a Pákistánu a kam teď s nimi - do Evropy. Cílem je oslabit a destabilizovat Evropu.“ Když Stropnický namítl, že jde o Putinovu propagandu, Ransdorf kontroval: „Nevěříte, že jde o boj mezi centry kapitálu?“  Zmínil v tomto případě i dohodu o transatlantické ekonomické spolupráci TTIP , která podle něj oslabuje Evropu.“

Ransdorf se vyjádřil i k otázce syrského prezidenta: „Bášar Asad je jediným a efektivním garantem stabilní sekulární Sýrie. Momentálně tam nikdo jiný není. Spojené státy se snažily Asada za každou cenu svrhnout a podporovaly islamisty. Islámský stát je jejich dítě.“ Komunista ještě dodal: „Nemyslete si, že Islámský stát je stát, je to projekt, který měl destabilizovat Sýrii.“

Stropnický opět namítal, že Ransdorf vždy končí u útoků na USA. Na to mu komunistický europoslanec citoval íránskou zprávu o amerických letadlech přistávajících na letištích v oblastech kontrolovaných IS. Ministr dodal, že pokud ví, jediné cizí letiště zřejmě v Sýrii budují Rusové.

Pohádali se i v hodnocení tureckých útoků na Kurdy, na jejichž podpoře jako jedné z mála efektivních sil bojujících proti IS se shodli. Stropnický odmítl generalizaci, že by Turecko bombardovalo Kurdy. Podle něj se útočí jen na teroristickou organizaci PKK.

Reklama

Výběr článků

Načítám