Hlavní obsah

Rampulovo zastupitelství se vzdalo kauzy Mostecké uhelné

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražské Vrchní státní zastupitelství se podle zjištění Práva vzdalo kauzy divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Šéf úřadu Vlastimil Rampula se totiž z případu vyloučil pro podjatost, protože je na něj podána kárná žaloba kvůli údajným průtahům v kauze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula

Článek

Ze zákona přitom vyplývá, že pokud je podjatý nadřízený, nemůže mít kauzu na stole ani žádný z jeho podřízených. „Po prostudování kárné žaloby jsem se z případu vyloučil. Neměl jsem ani jinou možnost, protože neexistuje silnější důvod pro podjatost státního zástupce, než podaná kárná žaloba,“ vysvětlil Právu svůj krok Rampula.

Toho ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) spolu s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem viní z toho, že může za dlouhou nečinnost českých úřadů, která vedla k propásnutí lhůty pro připojení se ke švýcarskému trestnímu řízení s bývalými manažery uhelné společnosti.

Těm Švýcaři zabavili více než 10 miliard korun, a pokud se prokáže, že při privatizaci dolů vznikla České republice škoda, mohla by na část obstavených peněz dosáhnout. Po propásnutí termínu nyní Česko hledá cesty, jak se k penězům dostat pomocí civilní žaloby.

Podle Rampuly se pražské vrchní státní zastupitelství vzdalo nejen části kauzy týkající se poskytování právní pomoci švýcarské straně, ale i vlastního prověřování okolností privatizace na našem území. „Obě věci spolu velmi úzce souvisí,“ poznamenal k tomu vrchní žalobce.

Spis v současné době putuje na Nejvyšší státní zastupitelství, které rozhodne, kdo po pražských žalobcích složitý případ převezme. Dá se přitom předpokládat, že kauza skončí u Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Zemanova mluvčí Helena Markusová Právu řekla, že spis zatím do brněnského sídla nejvyššího žalobce nedoputoval. „Měl by přijít ještě během dneška,“ uvedla Markusová s tím, že o dalším postupu chce Zeman rozhodnout do konce týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám