Hlavní obsah

Rampula Zemana podezírá, že nezákonně předal své pravomoci

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolaný vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula ve středu doplnil svůj pondělní podnět ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) k návrhu na kárné řízení s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Rampula Zemana podezírá, že v rozporu se zákonem převedl některé své výlučné pravomoci na své náměstky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

Článek

Problém s kompetencemi náměstka nejvyššího státního zástupce při dovolání k Nejvyššímu soudu ČR byl podstatou už původního Rampulova podnětu.

Zeman podle Rampuly letos v březnu znemožnil projednání případu údajného podvodu s fiktivní 60miliónovou pohledávkou, když dovolání k Nejvyššímu soudu nechal místo sebe podepsat svého náměstka Igora Stříže.

Senát soudce Jiřího Pácala pak nevzal v potaz Zemanovu omluvu, že byl v té době na dovolené, a dovolání rovnou zamítl s tím, že jej podala neoprávněná osoba.

V případu přitom jeden soud obžalované uznal vinnými a druhý je obžaloby zcela zprostil. Pácalův senát ze stejného důvodu letos zamítl další dvě dovolání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Systémová chyba?

Rampula nyní dospěl k podezření, že nešlo o ojedinělý lapsus, ale o systémovou chybu. Vychází ze Zemanova březnového vyjádření pro velký senát Nejvyššího soudu, že zastupování nejvyššího státního zástupce je dlouholetá dosavadní praxe.

Problém se podle něj netýká jen podávání mimořádného opravného prostředku, tedy dovolání, ale i oprávnění nejvyššího státního zástupce rušit nezákonná usnesení nižších státních zástupců o zastavení trestního stíhání či nařízení kontroly skončené věci.

Mezi výlučné pravomoci nejvyššího státního zástupce patří i žaloba na popření otcovství v případě, že účastníci sporu nestihnou zákonné lhůty pro její podání.

„Z vyjádření nejvyššího státního zástupce JUDr. Pavla Zemana a jeho náměstka JUDr. Igora Stříže poskytnutých velkému senátu vyvstává podezření, že nejvyšší státní zástupce převedl zmiňované kompetence na oba náměstky,“ napsal do doplněného podání pro ministra Rampula.

„Mohlo by se tedy jednat o nezákonné systémové rozhodnutí obecného charakteru a platnosti a nikoli o zastupování v době nepřítomnosti,“ uvedl dále bývalý vrchní žalobce, kterému po sesazení navíc hrozí kárné žaloby kvůli průtahům v kauze Mostecké uhelné.

Zeman: Většinu podepisuji osobně

Zeman Rampulova podezření odmítá, podle něj má špatné informace. „Veškeré zastupování se dělo na bázi ad hoc. Kdybych na své náměstky převedl agendu, musel bych k tomu vydat písemný pokyn nebo organizační opatření. Ani jedno jsem nikdy neudělal,“ řekl Právu.

Náměstky prý nechává podepisovat dovolání k Nejvyššímu soudu jen výjimečně. „Samozřejmě většinu dovolání podepisuji osobně,“ zdůraznil Zeman. Za letošní rok Nejvyšší státní zastupitelství podávalo 102 dovolání a z toho přímo Zeman podepsal 78 z nich.

Ministr Pospíšil se již dříve pro Právo vyjádřil, že kárnou žalobu na Zemana podávat nehodlá. Jde podle něj o střet dvou právních názorů, stanovisko k němu však teprve zpracují ministerští právní experti.

Sama předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová v pondělí Právu řekla, že už za předchůdkyně Zemana ve funkci Renaty Vesecké bylo běžné, že za ni dovolání podepsal její náměstek. Tehdy to ale Nejvyššímu soudu nevadilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám