Hlavní obsah

Rampula nevidí důvod ke svému dobrovolnému odchodu

Právo, Radka Kovářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula se domnívá, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil využívá a zneužívá nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ke svým záměrům ve smyslu snahy o odstranění jeho osoby z úřadu VSZ. On sám však odstoupit z funkce nehodlá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

Článek

Pořád ještě nevnímáte jako chybu svoje páteční vystoupení, když se ukázalo, že do kanceláře náměstka váš předchůdce Mečl pustil policisty?

Pokud šlo o bezpečnostní akci, a pan doktor Mečl řekl, že mělo jít o bezpečnostní akci v zájmu státu, tak je to okolnost, která mi měla být bezpodmínečně sdělena.

A jestli mi pak doktor Mečl takto důležitou okolnost zapomněl sdělit, nebo mi ji záměrně nesdělil, je vina jednoznačně na něm. Navíc zatím nikdo nespecifikoval, o jakou bezpečnostní akci se jednalo a jaká bezpečnostní složka ji vykonávala.

Jestli si správně vzpomínám, tak při předávání úřadu minulou středu jste deklarovali, že to proběhlo v klidu a slušně. Bavili jste se o nějaké agendě, nebo jste si opravdu jen předali klíče a rozešli jste se?

Pan doktor Mečl mi oznámil, že spisy, které měl, jsou vyřízené a že mi tam nic nenechává rozdělaného. To je vše.

V tu chvíli jsem nemohl tušit, že na úřadě, který přebírám, je nějaká taková informace (o bezpečnostní akci) k dispozici. Navíc pan doktor Mečl si musel být vědom toho, že pokud tam něco probíhá, tak to probíhá pod kamerami.

Situaci ve státním zastupitelství ostře kritizuje i premiér. Jak byste to z vaší pozice vyřešil?

Myslím, že je třeba vyjasnit všechny nejasné okolnosti, to znamená, jestli je potřeba něco uklidnit, tak je potřeba o tom nejdříve jednat. Se mnou doposud nikdo nejednal.

A jak byste si to představoval, když ministr a váš bezprostřední nadřízený, tedy nejvyšší státní zástupce, chtějí váš odchod a vy sám nechcete dobrovolně odstoupit?

Nemám důvod dobrovolně odstupovat. O můj odchod z pozice vrchního státního zástupce se ministr snaží už dlouho, jak to dopadlo, víte (soud ministrovo rozhodnutí o odvolání Rampuly zrušil – pozn. red.). Důvody jsou jednoznačně zkreslené a vykonstruované.

Aniž bych vám chtěla podsouvat, že nemáte dostatečný morální kredit, nestačí, že očividně ve vás nemá důvěru, což vůbec nemusí souviset s vašimi odbornými znalostmi a kvalitami?

Útoků na mou osobu jsem slyšel už hodně. Ale není možné, aby někdo přes média poukázal na státního zástupce, že nemá morální kredit, a ten dotyčný, aby náhodou nezavdal příčinu nějakého eventuálního rozbroje, si raději sbalil kufry a odešel.

Ze strany ministra spravedlnosti, a nikoli ze strany nejvyššího státního zástupce, cítím snahu o mé odstranění z funkce již dlouhou dobu.

Podle mého názoru ministr využívá a zneužívá nejvyššího státního zástupce ke svým záměrům. Hned po rozsudku soudu ministr uvedl, že ukládá nejvyššímu státnímu zástupci doplnit návrh na mé odvolání. Po mé páteční tiskové konferenci opět ministr ukládá nejvyššímu státnímu zástupci zahájit kroky pro mé odvolání.

To je nehoráznost, která je zcela v rozporu s tím, jak ministerstvo spravedlnosti hlásá nezávislost státních zástupců.

Co jiného je závislost a snaha ovlivnit státní zastupitelství, když ministr spravedlnosti jako správní orgán v tomto případě ovlivňuje a ukládá nejvyššímu státnímu zástupci, jak má konat.

Nejvyšší státní zástupce je ve svých postupech zcela samostatný. Jestli někdo tvrdí, že státní zastupitelství by mělo být nezávislé, tak je to pravda, ale ministr spravedlnosti se tak v žádném případě nechová.

V současné době to vypadá jako patová situace, ze svých pozic nehodláte ustoupit ani jeden…

Myslím, že je potřeba jednat. Jsem připraven jednat s nejvyšším státním zástupcem a vyjasnit si některé věci.

Kam byste byl ochoten ustoupit ku prospěchu vyřešení celé té situace?

Nejdřív si musím zjistit názor nejvyššího státního zástupce, protože za celý rok jsem s ním nemluvil a on nemluvil se mnou. Důvody, které jsou mi sdělovány, proč bych neměl být vrchním státním zástupcem, se dozvídám pouze z médií.

Zkuste mi na tu otázku odpovědět, předpokládám, že jste o tom přemýšlel…

Na to teď nechci odpovídat, protože si nejdřív musím v klidu sednout s nejvyšším státním zástupcem, probrat celou situaci, zjistit důvody, které ho vedly k tomu, co se za minulý rok událo, a teprve pak budu schopen říct nějaký závěr. V této chvíli jsou to pouze osobní útoky na mou osobu a nic jiného.

Nechal jste si po svém návratu prohlédnout kancelář kvůli odposlechům?

K tomu se nebudu vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám