Hlavní obsah

Rakušané zablokovali kvůli Temelínu přechod

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOLNÍ DVOŘIŠTĚ

Rakouští aktivisté, kterých byly podle odhadů asi dvě stovky, v neděli odpoledne na hodinu zcela zablokovali hraniční přechod Wullowitz-Dolní Dvořiště. Dvanáct traktorů a jeden nákladní automobil uzavřely od 13 do 15 hodin jen jeden jízdní pruh silnice na rakouské straně. Od 15 do 16 hodin ale aktivisté zastavili provoz v obou směrech.

Článek

"Jedním z důvodu, proč jsme se rozhodli znovu zablokovat hraniční přechod je i to, že chceme působit na nově vznikající rakouskou vládu. Doufáme, že právě nová vláda bude brát naše připomínky vážně a zapojí se do diskuse s českou vládou o dodržování dohod, které Jaderná elektrárna Temelín nedodržuje, popřípadě nám pomůže provoz jaderné elektrárny zastavit," uvedl u přechodu Manfred Doppler z organizace Atomstopp.

Na obou stranách přechodu čekalo při blokádě asi 50 aut, z toho na české straně mezi nimi bylo i 10 autobusů. Řada řidičů ale o plánované blokádě věděla z médií.

"O tom, že budou zablokované hranice, jsem se dozvěděl až tady a rozhodně z toho nemám radost. Přesto zůstávám klidný a rozmyslím se, zda tady budu hodinu čekat a nebo pojedu do Rakouska přes přechod ve Studánkách," řekl František Kvapil z Kaplice.

Reklama

Výběr článků

Načítám